// arthitectural / Architecture / HoG architektur ZT GmbH | Haus am Steinberg

HoG architektur ZT GmbH | Haus am Steinberg

Architecture HoG architektur ZT GmbH | Haus am Steinberg

HoG architektur ZT GmbH | Haus am SteinbergHaus Oberberg is the transformation of a traditional wine cellar used for agricultural purposes in the fruit and wine-growing area into contemporary architecture. The historical wooden building with a gabled roof stands on a site which is dedicated as open land. According to regional planning regulations it is possible to extend the floor space to twice that of the original.

HoG architektur ZT GmbH | Haus am Steinberg

© Wolfgang Silveri

HoG architektur ZT GmbH | Haus am Steinberg

© Wolfgang Silveri

HoG architektur ZT GmbH | Haus am Steinberg

© Wolfgang Silveri

The old building is to be preserved and transformed into the ideal arrangement of a Paarhof with separate residential and farm buildings. For this purpose a self-contained structure will be built opposite the wine cellar on the west side. The arrangement thus created will comprise two two-storey buildings with parallel roof ridges which are related with regard to form and materials. Both buildings become one functional unit via a cubic glass living room situated between them. This connecting element also serves as the main entrance to the building.

HoG architektur ZT GmbH | Haus am Steinberg

© Wolfgang Silveri

HoG architektur ZT GmbH | Haus am Steinberg

© Wolfgang Silveri

The traditional basement floor of the old building does not exist in the new building. In this way, the view from the old vine arbour on the west side of the existing building of the hilly countryside is preserved. The west side of the new building opens up in a wedge-like shape as the length of the roofs has been shortened and the wooden façade is broken up by the generous glass surfaces. In this way the new building is aligned with its older relative and simultaneously opens up towards the landscape.

Location: Oberberg, Styria, Austria
Architect: HoG architektur ZT GmbH
Project name: Haus am Steinberg
Year: 2010 – 2012
Net floor space: new approx. 200 m²
Photos: Wolfgang Silveri
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more