// arthitectural / Architecture / Hohyun Park + Hyunjoo Kim | Korean Institute for Archaeology & Environment

Hohyun Park + Hyunjoo Kim | Korean Institute for Archaeology & Environment

Architecture 01.View from North East

Korean Institute for Archaeology & Environment was founded as an artifacts research center as part of Korea University’s Archaeology Department in 1995. In 2006, research center changed its name to current name. Major activities are excavation, research, publication, exhibition, and seminars. Since its foundation in 1995, the research institute has grown and existing facilities (within Korea University’s Sejong Campus) are not enough to provide good research environment. So, new research center was planned in early 2009.

Requirement from the client was total floor area should not exceed 2300㎡ and Building scope was 3~4 floors. We divided programs into two groups according their function and planned service areas between two groups. Since budget and construction time were limited, we decided to design relatively a simple form.

The site is located nearby the Sejong campus. Most of surrounding area is farmland and our site is next to proposed road, which will be constructed in few years. Current access to the site is limited from a small unpaved road on south east side. The building is planned to be situated parallel to the proposed road. Since north east side of the site is 3 meter lower than south west of the site, placing of the building is planned at south west of the site in order to reduce earth works.

The building consists of two asymmetrical wings and a central core. Most of research activities are programmed at the long wing (called research wing), where research offices and storage for artifacts are located. The short wing (called seminar wing) is space for seminars, library, and meetings. The research wing is divided into a brick finished storage on 1st floor and a lava stone finished research offices on 2nd& 3rd Floor by shifting of upper mass about 2 meters. An exposed translucent polycarbonate finished staircase and terrace space at 2nd floor are situated in this gap. Cafeteria on 4th floor is accessed through the rooftop garden. Since there are no big buildings around, cafeteria has a great view through full glass windows.

Circulation of the building is divided into two. One is for moving artifacts and the other is for researchers. Due to its function, artifacts loading space was planned at the south end on 1st floor. All the process of cleaning, photographing, and storing is started from this loading space. Two staircases were required by local law and U-shaped staircase is planned as a major vertical circulation and a straight run staircase, which connect lobby to research office on 2nd and 3rd floor, is designed for more efficient moving.

What we focused on during design was to make many rest space. By placing big and small terraces at many places, research space becomes more efficient and by adding an exposed translucent staircase on simple and linear form, we tried to create fun and efficient space.

Written by Hohyun Park

Hohyun Park studied architecture at Pratt Institute, where he received his bachelor of architecture at 2000. He later received a master degree at Columbia University in 2002. After internship at Taegnishimoto Allied Architects in Brooklyn and a project designer at NJIR(New Journey in Recovery) in Philadelphia, he returned to Korea and worked at Housing Design Team of GS Construction. He co-founded HOHYUN PARK+HYUNJOO KIM in 2007 after working at Studio M.Ap as a leading architect. He worked as a guest researcher at TU Delft 2009. He received 2010 International Architecture Award with Hyunjoo Kim for Z-House from The Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design. He is a registered architect in the Netherlands and a member of BNA(Royal Institute of Dutch Architect).

Hyunjoo Kim is a co-founder of HOHYUN PARK+HYUNJOO KIM. She studied Interior design at Konkuk University and received a bachelor of Fine Art. After working at Interior designer at Housing design Team of GS construction and various co working as a freelancer designer, she started her own works with Hohyun Park in 2007. She studied at Design Academy Eindhoven in 2009. Currently, she is taking MA Interior and spatial design at Chelsea College of Art and Design in University of the Arts London. She received 2010 International Architecture Award with Hohyun Park for Z-House from The Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design.

Architect: Hohyun Park + Hyunjoo Kim
Location: 248 Seochang-dong, Jochiwon-eup, Yongigun, Chungchongnamdo, Korea
Use: Research Institute
Site Area: 4,298㎡
Building Area: 847.99㎡
Total Floor Area: 2497.02㎡
Building Coverage Ratio: 19.73%
Gross Floor Ratio: 58.10%
Building Scope: 4F
Structure: RC
Exterior Finish: Basalt, Brick
Interior Finish: Paint, Granite
Design Period: 2009. 3 ~ 2009. 8
Construction Period: 2009. 10 ~ 2010. 8
Project Architect: Hohyun Park, Hyunjoo Kim
Project Team: Yonggoo Lee, Seong gon Cho
Client: Korean Institute for Archaeology & Environment
Construction: COA Construction
Photographer: Jungmin Seok

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more