// arthitectural / Urban Design / HOLODECK Architects | Vienna 01 – urban reflections

HOLODECK Architects | Vienna 01 – urban reflections

Urban Design i-38V669V-X3

The integration of the attic conversion into the surrounding roofscape represents an urban strategy leading to the folding of the roof. The large scale roof areas are being developed according to the internal functions and to the urban context, featuring visual connections in between the multi-storey apartments as well as into the city and the surrounding landscape.

i-2MC5F4R-X2The living areas are subdivided into individual and collective recreational zones, interior infrastructure and exterior green areas. The habitable rooms are orientated towards the natural light, while the secondary rooms border on the chimney walls. The specifications of the openable windows vary with the apartments’ different levels; vertical sliding panels lead to the exterior areas, while sloping panorama roof lights that are flush with the roof’s surface facilitate long distance views to the Stephansdom and to Maria am Gestade.

i-nmdxn7N-X3Roof Folding
The roof’s contour is being developed within the maximal acceptable footprint and is being transformed in accordance with the existing building, using the existing window positions as a starting point. Further defining parameters include the internal functional areas and the urban context, e.g. adjacent and opposite roof edges or loose and clustered neighbourhood building patterns.

i-HqrQrFs-X3Long Distance Views
See-through openings for the living spaces as well as the patio areas are defined by reference to the city, with the ridges forming a continuous edge.

i-ptd3tZX-X3To minimize the internal circulation areas, all of the eight apartments can be accessed directly from the new elevator as well as from the extended stairwell.

The roof shape is formed by a steel frame construction with interjacent timber rafters, while the floors are supported by steel beams and folded metal sheets. The roofs’ surfaces consist of prefabricated glass fibre reinforced concrete elements and large scale glazing, flush with the roof and partially openable by sliding elements.

i-ZBbHNxr-X3

Location: Sterngasse 11, 1010 Wien, Austria
Architecture: HOLODECK architects : Marlies Breuss, Michael Ogertschnig
Project team: Marlies Breuss, Michael Ogertschnig, Christian Rottensteiner, Christian Mörtl, Sven Klöcker, Jan Chladil, Stephan Goos, Sebastian Uhl, Stefan Förg, Alexej Kolyschkow
Dimension: Gross area 1.400 sqm, building area 1.022 sqm
Photographer: Pasteiner, HOLODECK architects
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more