// arthitectural / Architecture / HOLODECK Architects | Vienna 15 – urban topos

HOLODECK Architects | Vienna 15 – urban topos

Architecture i-6XSN4H9-X3

The particular urban situation of the building site and the client’s innovative attitude towards housing form the basis for the architects’ design.

i-X7ppZcX-X3The location’s sloping contours that enable views over the Wien valley and Wienerberg as well as the cornerside location in between a detached building and terraced housing are defining parameters for developing the design along the lines of an urban landscape. The integration of the new building into the surrounding structures plus the definition of a strong architectural position are amongst the architects’ highest priorities.

i-RRPFsxz-X2The layered arrangement of the terrain is transformed into the topographical layering of the building. All of the six storeys feature circumferential green areas, balconies or patio areas; full height glazing enables the extension of the interior space into the private exterior and conclusively into the cityscape.

i-mzxZwM9-X2All of the the apartments are orientated in two directions and are subdivided into areas of different function by introducing only few separating walls. Four different slightly varying layout types react to the orientation and expansion of the builing and comply with the inhabitants’ desire for affiliated external space.

i-nfhKbKV-X3The design of the façade is based on the horizontal rhythm of the adjoining buildings and its arrangement is dominated by two types of elements. The external areas are enclosed by anodised expanded metal sheets that can be perforated by sunlight but not by passer-bys’ nosy glances, with the anodising bestowing a gentle reflection upon the metal. In combination with the lava-coloured façade cladding the shimmering aluminum sheets determine the visual appearance of the building.

i-m7xMjTX-X3Sporting an extensive lobby and visual connections to the green external areas the entrance situation represents the building’s open and connecting character. The partially planted patio offers a shared seating area and a childrens’ playground with adjacent green area as well as a small contemplative lawn with two fruit-bearing trees.

Architect: HOLODECK Architects
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

With its controlled domestic ventilation the residential building achieves an low energy rating of A+. Combining reinforced concrete slabs, insulated stud walls and loadbearing concrete walls results in an efficient yet ample use of space. The ‘Geilinger’ columns located at the southern end of the building do not require any additional fire protection and therefore facilitate the desired slenderness of the above cylindrical columns throughout each level. The exposed concrete balconies are thermally separated from the slabs by insulated load bearing elements, while the non-ventilated flat roof areas function as patio areas and are covered with concrete tiles. 
The diversity of the different parts of the building is counterbalanced by the evenly flowing aluminum ribbons that distribute a visual unity. Subsequently the building and its outer appearance act as an urban focus granting an inviting atmospheric impression.

Location: Turnergasse 24, 1150 Wien, Austria
Architect: HOLODECK architects : Marlies Breuss, Michael Ogertschnig
Project team:
Marlies Breuss,
Michael Ogertschnig,
Carolin Saile,
Christian Rottensteiner,
Stefan Staehle,
Nana Schilling
Dimension: gross area 2.615 sqm, terraces + balconies 472 sqm
Photographer: Hertha Hurnaus
 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more