// arthitectural / Concept & Competition / Hornung And Jacobi Architecture | Villa F

Hornung And Jacobi Architecture | Villa F

Concept & Competition Hornung And Jacobi Architecture | Villa F

Hornung And Jacobi Architecture  | Villa FThe site of the holiday home in Rhodes/Greece yet possess characteristics and outstanding qualities, which we only attempted to frame with our design. The site is located three meters above a coastal road, which is bordered by a natural stonewall that has been equally continued for our proposal. On the one hand the continuation of the found wall generates a high level of privacy, while on the other hand it relates to the given situation in this area, which we were tempted to preserve as much as possible.

Hornung And Jacobi Architecture | Villa F

© courtesy Hornung and Jacobi Architecture

Hornung And Jacobi Architecture | Villa F

© courtesy Hornung and Jacobi Architecture

The holiday home was designed for a couple. They wished a separate area for guests, which we mostly embedded in the given topography by integrating the shady tree population and without generating an equally visible volume. At first sight the typology of the building seems to be strange compared with the context. However this first impression will be refuted by the choreography of the building, which is precisely orientated at the context. While from a formal point of view the building relates to the found eroded rocks and the washed away shoreline, the entrance was generated by an interruption in the continuous natural stonewall, which leads one at first „under“ the site. Skylights show the path up to the main living area. The generated twist focuses our sight towards the ocean, whereas the surrounding walls only serve as a frame of the context. Thus a spatial division of the different uses was avoided where possible, as well as a differentiation of interior- and exterior spaces. Most important was to prevent a limitation of the magnificent view.

Hornung And Jacobi Architecture | Villa F

© courtesy Hornung and Jacobi Architecture

Hornung And Jacobi Architecture | Villa F

© courtesy Hornung and Jacobi Architecture

The challenge in this design lies in construction and the involved climate technology. The construction of the building above ground is planned as a prefabricated timber structure finished with a white plaster, including the roof. Because all surfaces are inclined and the temperature in that area does not go below zero degrees, this finishing is doubtlessly possible, which is proofed since many years in traditional old buildings close to that site. The lightweight construction was chosen because of the way it will be used and climatic circumstances. As the holiday home will be mainly used for spontaneous short-term visits, a quick cool down is necessary. Thus long time periods of cooling down and saving, as it occurs with massive construction, is not advantageous in that case.

Hornung And Jacobi Architecture | Villa F

© courtesy Hornung and Jacobi Architecture

Hornung And Jacobi Architecture | Villa F

© courtesy Hornung and Jacobi Architecture

Through a mechanically controlled opening in the roof a well-known chimney effect will be activated, which starts at the massive base plate in the garage from where integrated cable ducts lead cooled air through the building. An additional cooling effect will be provided by the evaporation of the pool. The triangle-shaped photovoltaics on the roof provides the building with energy and enables a self-sufficient living. Areas, which are kept spatially open will profit from cantilevers, which keep these areas shaded.

Location: Rhodes, Greece
Architects: Hornung And Jacobi Architecture 
Project name: Villa F
Project team: Peter Thomas Hornung & Elsa Katharina Jacobi, Jan Escher
Year: 2011-undisclosed
Type: Residential
Size: 220qm
Visualisations: bloomimages 
Images:  courtesy Hornung and Jacobi Architecture
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more