// arthitectural / Urban Design / HOSPER | Amstelveen Zonnehuis care home

HOSPER | Amstelveen Zonnehuis care home

Urban Design Hosper | Amstelveen Zonnehuis care home

Hosper | Amstelveen Zonnehuis care homeGreen oases and distinctive design

Town dwellers need high-quality green space to enhance their living experience. HOSPER has produced a proposal for development of the grounds of the Zonnehuis care home in Amstelveen into a lively green pedestrianised area. The various buildings on the site are linked by a square paved in a distinctive design housing a number of richly planted green oases and play and other facilities. Four residential units on a multifunctional plinth, designed by Rijnboutt, will be erected on the west side. A water-rich patio garden has been designed as part of this complex.

Hosper | Amstelveen Zonnehuis care home

© Pieter Kers

Hosper | Amstelveen Zonnehuis care home

© Pieter Kers

Hosper | Amstelveen Zonnehuis care home

© Pieter Kers

The new Zonnehuis care complex, designed by Architectuurcentrale Thijs Asselbergs, has already been completed on the east side. The outside space surrounding the care complex consists of gardens with perennial plants and a greenhouse where residents can garden. The square includes a terrace and a play area, and a garden area with perennial plants and a sloping path and steps for walking exercises. Two gardens have been specially designed to be dementia-friendly, with the aid of advice from Anke Wijnja of Bureau Fonkel and Annie Pollock of the Dementia Services Development Centre at the University of Stirling in Scotland.

Hosper | Amstelveen Zonnehuis care home

© Pieter Kers

Hosper | Amstelveen Zonnehuis care home

© Pieter Kers

Hosper | Amstelveen Zonnehuis care home

© Pieter Kers

Covered pergola
The two halves of the care complex are connected by a covered pergola (which can still be used in case of rain) designed jointly by Octatube, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs and HOSPER. The more than 40 metre long covered pergola is a spectacular design of with an undulating roof of glass and steel. The ‘floating leaf’ design matches with the flower and plant motifs of the garden.

Hosper | Amstelveen Zonnehuis care home

© HOSPER

One special feature is that the entire grounds of the care home (with the exception of the dementia-friendly gardens) are freely accessible to residents of the surrounding neighbourhood. In addition, the distinctive design makes the garden interesting to see from all levels of the surrounding buildings.

Location: Amstelveen, the Netherlands
Designer: Hosper  | Ronald Bron, Frits van Loon, Elizabeth Keller, Petrouschka Thumann, Marike Oudijk
Partners: DG groep , Bureau Fonkel, Dementia Services Development Centre (University of Stirling Schotland), Rijnboutt , Architectuurcentrale Thijs Asselbergs , Octatube
Client: Zonnehuisgroep Amstelland Foundation, M.J. de Nijs projectdevelopment
Size: 3 hectares
Year of design: 2009 – 2012
Completion date: 2012
Photography: Pieter Kers
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more