// arthitectural / Architecture / Hypostyle Architects | Advanced Forming Research Centre

Hypostyle Architects | Advanced Forming Research Centre

Architecture Hypostyle Architects | Advanced Forming Research Centre

Hypostyle Architects | Advanced Forming Research CentreThe Advanced Forming Research Centre (AFRC) is a public/private sector partnership designed to drive technological improvements and profitability within the aerospace, marine and automotive industries.

Brief and clients aspirations

The Client’s aspiration was to procure a building that reflects the status of a world class research and production centre that supports global industrial manufacturing companies such as Rolls Royce & Boeing.

– Flexibility & Expansion
– Collaborative Group Working
– Healthy Working Environment
– Sustainable Design & Development
– Low Operational & Maintenance Costs

Hypostyle Architects | Advanced Forming Research Centre

© Mehul Ruparel

Design

The building form consists of a collection of grouped volumes that reflect the three main activities that the building accommodates, namely, laboratories, offices & workshops. The volumes are visually collected under large mono-pitch roofs. The offices are situated at the front with a monopitch roof rising up giving space for services distribution. The research laboratories are just behind with a flat roof to house building services, screened from view but readily accessible for maintenance and replacement. At the rear, the large workshops rise again with a monopitch roof housing larger pieces of specialist equipment.

Hypostyle Architects | Advanced Forming Research Centre

© Mehul Ruparel

This arrangement also ensures that the building, when viewed from the popular approach, is human in scale but rises in waves to the back, hinting at what is contained. The main entrance and spine are articulated separately and allow views to penetrate through to the various activities. Internally the main accommodation groups are located within designated zones that provide the opportunity for simple and manageable future expansion. The central circulation and balance area, known as ‘The Street’ provides a spacious and flexible central hub for the building. The focus in all these areas is research and the floor plan is therefore organised to encourage collaborative and open working between these spaces.

Hypostyle Architects | Advanced Forming Research Centre

© Mehul Ruparel

The Client set high standards for sustainability. Improved building fabric performance and passive environmental systems where the principle means of reducing the carbon footprint. However, low running and maintenance costs along with a building that promotes the health and wellbeing of its occupants and contributes positively to the local environment are all features that make this building a very successful and sustainable development.

Location: Inchinnan, UK
Architect: Hypostyle Architects
WAF Entry: 2011
Award: World Architecture Festival 2011 – Shortlisted
Photograph: Mehul Ruparel – Hypostyle Architects
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more