// arthitectural / Architecture / I + GC [arquitectura] | House H

I + GC [arquitectura] | House H

Architecture I + GC [arquitectura] | House H

Called like this due to its floor plan, House H, located in the private neighborhood called Funes Hills Miraflores, is designed out of the idea of dividing all the functions that will be developed in the house into programmatic sets. With the clear premise of using the stairs as the nucleus around which the rooms will be organized, the house was divided into 5 volumes according to their uses.

The house was conceived of as one for a XXI century family, where both parents and children need some privacy. Therefore, the stairs on the second floor will separate two well-defined areas, protecting them acoustically and visually from each other. Likewise, the stairs on the first floor will be used once again to separate spaces. Without any marked closure, the services and the living areas are delimited by this intermediate space, allowing for different activities to be carried out simultaneously.

The central volume will also function as a “knee cap” for the rest of the volumes, the point from which are generated the centrifugal forces that control the set and deform it, stretching the rooms outwards and modifying the closures and openings. Thus, the whole house is seen in permanent outward tension, which creates a sense of movement.

Taking advantage of the special relation with nature that the house can enjoy due to the area where it is located, virtual holes were projected inside, piercing the house from side to side and in both directions. Thus, the exterior can still be seen from different places through the successive rooms. The stairs once again take a prominent role as regards the relation with the surroundings. Being the lightest-looking and the most transparent space of the project, this volume has the appearance of a tunnel by which nature breaks through this work.

In addition, the project sought to connect the house with the surrounding nature through a set of fittings between both, thus achieving balconies “carved” in the building mass but still open to the surroundings.

Location: Funes Hills Miraflores [Unidad 286], Funes, Argentina
Architects: I + GC [arquitectura] | Matías Blas Imbern, Agustina González Cid
Project Year: 2009-2010
Photographs: I + GC [arquitectura]

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more