// arthitectural / Architecture / Ian Moore Architects | 387 Tamaki Drive

Ian Moore Architects | 387 Tamaki Drive

Architecture 0703-Tamaki_Drive-HR-019-25.1.10

This mixed use development is located on a beachfront site in Auckland’s eastern suburbs, looking north up the Hauraki Gulf to the mouth of theWaitemata Harbour,the North Shore and Rangitoto Island.The building occupies a corner site over two parcels of land, 387 Tamaki Drive and 6 Maheke Street. The lower level of 387 Tamaki contains a bank, restaurant and the main building entry, around a publicly accessible courtyard, at the centre of which is a rotating sculpture known as ‘The Seedling’.These lower level spaces have been raised 0.5 metres above street level to allow views over parked cars to the beach and water beyond.The middle level of 387Tamaki contains 5 commercial office suites, while the upper level houses 3 residential apartments that have their own private entry lobby on Maheke Street. The lower level of 6 Maheke contains parking for both buildings, services rooms and the entry lobby for the 2 full floor 3 bedroom residential apartments on the upper levels.The two upper levels have the same architectural expression, without differentiating commercial from residential uses, with the middle level capable of future residential conversion.

0703-Tamaki_Drive-HR-003-1.13

0703-Tamaki_Drive-HR-008-6.2.12The deep rectangular site is enclosed on 2 sides by adjoining developments, resulting in a planning concept based on 6 internal courtyards, in addition to the public courtyard on the northern frontage.This allows for natural light and ventilation to all spaces, with only the commercial office suites being air-conditioned. The courtyards also spatially extend the units and provide views of landscaping. Skylights are employed to all bathrooms of the 387 Tamaki apartments, providing additional natural light and views of the sky from otherwise totally internal spaces. Large balconies to all units provide outdoor spaces to take advantage of the sea views.

0703-Tamaki_Drive-HR-010-7.5

0703-Tamaki_Drive-HR-011-8.9The building is constructed entirely of off-white precast concrete panels, with hollow core precast floor panels.The concrete is left exposed to all external faces and internally to all common areas. Angled off-white glass reinforced concrete blades are employed on the east and west faces of the public courtyard for privacy and sun-shading, while maintaining views out to the water.The concrete is complimented by a simple palette of materials to the internal spaces. Honed Basalt paving slabs to all common areas, bathrooms and the living areas of the 6 Maheke apartments. Balconies and internal courtyards are paved with off-white precast concrete slabs while flooring to the 387 Tamaki apartments is white-washed Oak boards.All benchtops are white Corian, fireplaces are clad in black zinc, windows, doors and stair balustrades are light grey powder-coated aluminium.The central cores to all apartments, containing kitchens, bathrooms. laundries and studies are clad in white polyurethane coated panels, to differentiate them from the structural shell.

0703-Tamaki_Drive-HR-031-VIEW_1Being located on a beachfront site in Auckland’s eastern suburbs affords spectacular views and cooling sea breezes but poses signi.cant issues in relation to material choices due to the corrosive environment. Therefore a very limited, extremely low maintenance material palette of off-white reinforced concrete, grey powder coated aluminium and glass was adopted.

0703-Tamaki_Drive-HR-030-30.7

0703-Tamaki_Drive-HR-032-31The deep rectangular site is enclosed on 2 sides by adjoining developments, resulting in a planning concept based on 6 internal courtyards and a public courtyard on the northern frontage.This allows for natural light and ventilation to all spaces, with only the commercial of.ce suites being air-conditioned, although these spaces also have opening windows and doors. Skylights are employed to all internal apartment bathrooms, providing additional natural light and views of the sky. Large balconies to all units provide outdoor spaces to take advantage of the sea views, while providing sun shading to the glazing. Angled off-white glass reinforced concrete blades are employed on the east and west faces of the public courtyard for privacy and sun-shading, while maintaining views out to the water.

0703-Tamaki_Drive-HR-025-27.5

0703-Tamaki_Drive-HR-021-42.4In addition to the above the following sustainable features are incorporated into the building:

1.High thermal mass provided by the concrete structure.
2.Heavily insulated walls and roof.
3.Low maintenance, long life material palette with limited applied .nishes.
4.Natural gas hot water and hydronic under.oor heating to all apartments.
5.LED light .ttings throughout.
6.External sun shading blinds to west facing balconies.
7.External aluminium sun shading louvres to west facing glazing.
8.AAA rated tapware and bathroom .ttings.
9.Double glazed windows and doors

0703-Tamaki_Drive-HR-020-43.5

0703-Tamaki_Drive-HR-014-15.11

Location: St Heliers,Auckland, New Zealand
Architect: Ian Moore Architects
Client: Magellan investments
Principal Architect: Ian Moore
Project team: Simon Martin, Susanne Loe. er, Patrik Braun
Interior Design: Ian Moore Architects
Photographer: Daniel Mayne
Project manager: Martin & Green
Builder: Federal Group
Structural engineer: Structure Design
Mechanical engineer: Gerhard Furter Consulting Engineering
Hydraulic engineer: Hydraulic Services Consultants
Electrical engineer: Kern Consultants
Typographer: Eamon Davern
Geotechnical Engineer: Tonkin and Taylor
Fire engineer: Holmes Fire
Lift Consultant: Vertrans
Land Surveyor: Eagleson Kennaway Surveys
 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more