// arthitectural / Interiors / Ian Moore Architects | Fink House

Ian Moore Architects | Fink House

Interiors Ian Moore Architects | Fink House

Ian Moore Architects | Fink HouseThis is a renovation of an 1840s heritage listed sandstone cottage which was substantially added to in the 1980s. The front of the house could not be altered and any addition was not to be visible above the existing ridge line. The interior of the cottage, including its sandstone walls, was in poor condition, so a strategy of concealment was adopted where a new plasterboard skin covers all walls and two existing windows in the back wall of the cottage. The original front windows are retained but covered with fabric scrims to provide privacy but admit light. The front door is the only original element visible on the interior.

Ian Moore Architects | Fink House

© Brett Boardman

Ian Moore Architects | Fink House

© Brett Boardman

The 1980s additions were gutted and new windows and doors fitted to existing openings while the loft within the gabled roof of the garage was demolished and a full second level added. The first conceptual innovation in the project was the bridge over the courtyard. The main house was simply too small to accommodate the client’s brief for three bedrooms and two bathrooms. The bridge allowed for the main bedroom and ensuite to be located above the garage at the rear of the property but still physically connected to and on the same level as the children’s bedrooms.

Ian Moore Architects | Fink House

© Brett Boardman

Ian Moore Architects | Fink House

© Brett Boardman

The second concept was to integrate the courtyard and the garage (which can be used as a play space for the children) into the main living space so that the interior seems much larger than it actually is, and putting the courtyard at the centre of the house so that all spaces look out over it to create an inspiring living environment. The house has a very legible plan with the lower level divided into four roughly square spaces, living room (the original sandstone cottage), kitchen and dining area, courtyard and garage (children’s play space and additional entertaining space when cars are removed). The upper level has two children’s bedrooms, bathroom and communal study, the bridge spanning the courtyard and the main bedroom and ensuite above the garage.

Ian Moore Architects | Fink House

© Brett Boardman

We collaborated with Jim Osbourne of Material on the landscaping of the front garden and courtyard. The front was conceived as a traditional cottage garden with trees and shrubs to provide privacy from the busy street and bus stop outside the front gate. The courtyard was conceived as a fragrant garden of hedges and vines trained over the existing walls and a Japanese maple to provide one strong element of colour. The design includes a number of simple environmental concepts. Natural ventilation by way of adjustable glass louvres and large sliding glass doors. External aluminium sun shading louvres to windows and skylights. Recycled timber flooring. Retention of the existing sandstone cottage and the shell of the 1980s additions. Recycling of the existing granite paving to the courtyard. The bridge providing shading to the built-in seat in the courtyard. Low energy long life light fittings and water saving tapware and toilet cisterns. An ethanol burning eco-smart fireplace has been installed in the living room to replace the original wood burning fireplace.

Location:  Sydney, Australia
Architect: Ian Moore Architects
Principal Architect: Ian Moore
Project Architect: Yoshihito Kashiwagi
Project Team: Zoe Spiegel
Builder: Paul R. Cigana
Structural Engineer: Ruggero Benvenuti, Benvenuti S.C.
Landscape Architect: Jim Osbourne, Material
Planning Consultant: Paul Rolfe, Paul Rolfe Consulting Pty Ltd
Photographer: Brett Boardman
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more