// arthitectural / Architecture / ibarra rosano design architects | Moltz Landscape

ibarra rosano design architects | Moltz Landscape

Architecture ibarra rosano design architects | Moltz Landscape

ibarra rosano design architects | Moltz LandscapeOn the east side of the house mature trees volunteered in complete randomness. So an ordering system was needed to give logic to their presence and harvest their shade. Also, the land sloped awkwardly at the house, washing mud onto a brick patio outside the entry door. Therefore our intervention had to also correct this problem. To cue a visitor toward the front door, which was not at all in the front but on the side, a bold marker was obligatory, but not so bold as to overpower the house.

ibarra rosano design architects | Moltz Landscape

© Bill Timmerman

ibarra rosano design architects | Moltz Landscape

© Bill Timmerman

A double-cantilevered, site-cast concrete wall is the visitor’s first experience. The path begins beneath this gateless gate, which invites guests through a new masonry patio wall. This concrete block patio wall is like a stratified formation that plays horizontally against the sloping earth. Once through this understated wall, the design unfolds to reveal a framework of hovering horizontal planes rendered in colored concrete.

ibarra rosano design architects | Moltz Landscape

© Bill Timmerman

ibarra rosano design architects | Moltz Landscape

© Bill Timmerman

ibarra rosano design architects | Moltz Landscape

© Bill Timmerman

The stacked concrete slabs create planters, benches and outdoor space, which cantilever quietly above the desert floor. The owners experience is that of sailing on a stationary lawn chair, cool drink in hand, into the desert’s horizon. The material palette is restrained: cast concrete, concrete block, glass tile and native plants.

ibarra rosano design architects | Moltz Landscape

© Bill Timmerman

ibarra rosano design architects | Moltz Landscape

© Bill Timmerman

ibarra rosano design architects | Moltz Landscape

© Bill Timmerman

The concrete does most of the spatial work but does so in the background as a simple stage for life. Our solution was to simplify and amplify the energy of the space that was already there.

Architect: ibarra rosano design architects
Project name: Moltz Landscape
Photographer: Bill Timmerman
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more