// arthitectural / Architecture / [i]da arquitectos | Rural Tourism Pé no Monte, Monte Novo da Cruz, Odemira

[i]da arquitectos | Rural Tourism Pé no Monte, Monte Novo da Cruz, Odemira

Architecture © Joao Morgado - Architectural Photography
© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

Located on the Alentejo Coast, the Monte Novo da Cruz is a rural property with about 10 ha strongly characterized by a gently undulating land with slopes sometimes relevant. The presence of a curtain of high trees along the south-eastern perimeter of the site and a dense vegetation near a south-western stream stand out in the landscape.

ARVE Error: The Vimeo endpoint located at http://vimeo.com/api/oembed.json?url=http%3A//vimeo.com/108928861 returned a 404 error.
Details: Not Found

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

In the centre of the property, in a high position, there is an old rural construction, consisting of a house and a small annex in an advanced state of degradation. The house, along with a stone well, a group of oak trees and some fruit trees, define the area of intervention.

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

The main challenges of the project were to preserve the prominence of the original house, to maintain the formal and material simplicity, to enhance the natural features of the place and, at the same time, to meet the demands of the new program, a Rural Tourism.

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

In this sense, the proposal for the Monte Novo da Cruz seeks to establish a contrast dialogue between the existing and the new building which sometimes merge with each other, creating a smooth transition between the past and the present. This relationship is materialized through two types of intervention, placed at different levels on the ground:

In the upper level, the intervention consists on recovering and expanding the existing building for owners’ house. Respecting the implementation and characteristics both constructive and typological of the original architecture, the house was adapted to the new uses and needs of our time. The planimetric composition is made up by a succession of spaces, which ends with a double height common lounge with a central fireplace. On the north-west side are located the main entrance and supporting spaces – bathrooms, laundry and pantry – intercalated with small garden courtyards for natural lighting and ventilation. On the south-east side, to the contrary, are located the main spaces – living areas, bedrooms, kitchen, office and library – overlooking the garden and pool. On this side, the outer walls remain thick and, as if excavated, it was incorporated most of the fixed furniture such as fireplaces, closets, cabinets, bookcases, tables and benches.

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

In the lower level, the intervention results in a new independent building that adapts to the topography of the site and uses the slope of the ground to differentiate the owners’ house of the guest areas. This long volume, half-buried and perpendicular to the line of trees, preserves the scale of the house and reinforces the verticality of vegetation. Its unique façade is characterized both by a wide opening framing vistas of the landscape as well as by a stand-alone pergola reducing the amount of direct sunlight coming inside the rooms and providing privacy for guests. At the level of arrival the building is almost imperceptible to the eye, only a long terrace with seating areas for contemplation of the surrounding nature is visible. Under this terrace we find the private accommodations and common areas such as a multipurpose room and a large covered outdoor living area with a bar. The access to the rooms takes place via a long corridor characterized by the presence of an exposed concrete wall, performed with traditional wooden formwork, and a series of skylights that illuminate the entire path.

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

The connection between the two volumes is developed through a central courtyard, the heart of the whole complex. It is from it that is organized the distribution and access to the different parts. The staircase/auditorium that leads to the upper level and three oversized vertical windows that reveal amplitude of the common lounge stand out in this courtyard.

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

© Joao Morgado - Architectural Photography

© Joao Morgado – Architectural Photography

The project also includes a small caretaker’s house. Along the way to the complex, this square house with 8.40×8.40m marks the entrance through two blind and white walls that lead us to the central courtyard. The contact with the outside is done only by two shaded entry courtyards that ensure good visibility to the owners’ house entrance, vegetable garden and parking.

The concrete pavements and white plaster walls are the predominant materials of the entire complex.

Location: Monte Novo da Cruz, Odemira, Portugal
Architects: [i]da arquitectos | Ivan de Sousa, Ines Antunes
Promoter: Pe no Monte
Program: Turismo Rural- casa de campo
Date: 2010-2014
Area: 820 m2
Project Lead: Ivan de Sousa
Structural Engineering: Marco Agostinho
Consultants: Matriz XXI Engenharia
Landscape: 2arq – arquitectura e exteriores
General Contractor: Regulconcrete construcao civil e obras publicas
Photographer: Joao Morgado
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more