// arthitectural / Architecture / IDIN Architects | W House

IDIN Architects | W House

Architecture IDIN Architects | W House

IDIN Architects | W HouseThe design concept of W-House is derived from the requirement that the owner would like the house that expresses his character in terms of space and form. Therefore, the design subject was how to interpret the owner’s lifestyle and passion into architecture. The idea initiated by the owner’s favorite activity of traveling and kayaking. There was one picture of a boat sailing on the river that has inspired the designer. The river acts as a supporter for the boat. As a house, the function areas of living room, dining room, and service are supporters for the private areas of bedrooms. The bedrooms are like the boat which the river is supporting underneath for sailing.

IDIN Architects | W House

© Spaceshift Studio

IDIN Architects | W House

© Spaceshift Studio

The idea was developed into the building orientation by maintaining the basic elements but completely reveal the story, functions and context. The building orientation was determined by wind and sun direction in which the house face in a North South direction to get wind and for viewing, and let the side faces to the sunlight from West. In addition, Kayak is a challenging and adventurous sport. The cantilever has designed on second floor to present challenging and adventuresome. The benefit of cantilever is for shading the void on ground floor and to imply that the kayak is floating. The top of the house was designed to be a roof deck hidden above the South bedroom, creating a rest area as well as for activities. In addition to the glass window, wooden shutter covering around the house helps to shade the light and create some privacy when needed.

IDIN Architects | W House

© Spaceshift Studio

IDIN Architects | W House

© Spaceshift Studio

IDIN Architects | W House

© Spaceshift Studio

The materials and tone were selected by concerning the context. The color of skin coat concrete should go along with the surrounding. The ground level is black-grey to divide the boat from the river, the second floor and the ground. In addition, the site location is on the brown-red soil, the house is therefore should be limited coloring into three major colors which are uncoated concrete grey, black-grey and brown-red which the tone is matching the soil on the location.

IDIN Architects | W House

© Spaceshift Studio

IDIN Architects | W House

© Spaceshift Studio

IDIN Architects | W House

© Spaceshift Studio

In conclusion, W-House is designed by considering the context in two dimensions of both the location and the owner. They are brought into the process of thinking and designing, happens into a form that responsive to the location as well as the owner’s passion.

Location: Nakornratchasima, Thailand
Architects: IDIN Architects
Project name: W House
Design Team: Jeravej Hongsakul, Akeanan Janeium, Pongpop Narapanich
Area: 202 sqm
Year: 2010-2011
Photographs: Spaceshift Studio
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more