// arthitectural / Architecture / in.it.studios | Rehabilitation Room at St. Oswalds Hospice

in.it.studios | Rehabilitation Room at St. Oswalds Hospice

Architecture in.it.studios | Rehabilitation Room at St. Oswalds Hospice

in.it.studios have recently completed a garden room extension for St. Oswalds Hospice in Newcastle. The studio space acts as Rehabilitation Room for the hospice and allows for a peaceful and tranquil place for the patients to relax in.  The extension forms part of a major refurbishment of the Hospice which was being undertaken by a separate local contractor, T Manners & Sons.

The garden room extension measures 5.9m deep x 7.6m wide and has created a predominant feature for the hospice with it being clearly visible when approaching the main entrance.  Its cedar clad appearance and timber construction distinguishes itself from the brick built hospice with a contemporary aesthetic yet retains an appearance sympathetic to its environment.

The project was commissioned by the hospice being the client and working in conjunction with Jane Darbyshire and David Kendall Ltd Architects of Newcastle whom were the project management behind the major refurbishment scheme of the hospice.  The Architects were recently shortlisted for their design efforts with St Oswalds Hospice, being  nominated for the National Healthcare awards in 2010.

in.it.studios were initially contacted due to their ability to deliver a building in an efficient and incredibly quick turnaround period whilst still maintaining a high degree of quality.  After discussions in February 2011 followed by planning and building regulation necessities, the garden room took 3 weeks to build and was finished 2 weeks before the planned deadline date being the end of April.

Working alongside T Manners & Sons, whom were the main contractor on site, the building was delivered proficiently and within perfect schedule.  Even though this well established building company were more than competent in the construction of this Rehabilitation Room, and were carrying out most of the building work on the project, they approached in.it.studios to carry out the rehabilitation room as they were able to utilise a prefabricated construction approach, meet the tight deadline and also provide a very cost effective solution for both the Client and Contractor.

In addition to this, because all the manufacturing is done in-house by highly skilled carpenters and joiners, in.it.studios were able to ensure the quality was maintained in all areas of the build.  The design was also adopted without problems and changed along the way and during construction to meet the architects and clients requirements.

Location: Newcastle, UK
Architect: in.it.studios
Client: Jane Darbyshire and David Kendall Ltd Architects
Surface area: 43 sqm

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more