// arthitectural / Concept & Competition / in square lab + and black studio | Pushkinsky Cinema

in square lab + and black studio | Pushkinsky Cinema

Concept & Competition in square lab + and black studio | Pushkinsky Cinema

in square lab | Pushkinsky CinemaLocated in the heart of Moscow, symbiotic facade serves to conceptualise the historical Puskinsky square through the blurring of Pushkinsky Cinema’s footprint. The new intervention aims to provoke, promote and provide physical, cultural and psychological interactions; drawing wider public to the area.

in square lab | Pushkinsky CinemaRather than erasing the existing building, the proposed scheme celebrates the tension and co-existence between the retained and the changed through strategic use of form, light, space and material. Corian is chosen as the facade material in view to achieve a seamless organic fluid flow of amalgamation between the rigid (representing the past) and the fluid (indicating a new future).

in square lab | Pushkinsky CinemaThe new facade is seen as a solid cellular structure that grows, at first scarcely from the square onto the steps and then gradually covering parts of the facade, constantly revealing a glimpse of the building history. The merging and emerging of this new solid structure into the light transparent glass facade generates a sense of playfulness while inclusive and inviting the public arena. Numerous ‘celluar holes’ within the new intervention also creates transient light qualities that will change throughout the day as the light washes over the surfaces.

in square lab | Pushkinsky CinemaThe Pushkinsky Cinema with its new facade will stand out consciously against the surrounding baroque roof landscape, revitalising its presence once again as the focal point of Central Moscow.

Location: Moscow, Russia
Design Team: in square lab + and black studio
Materials: Glass, Corian
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more