// arthitectural / Interiors / inFORM studio | Effigy Studios

inFORM studio | Effigy Studios

Interiors inFORM studio | Effigy Studios

An exceptional collaboration with technical experts in the multifaceted field of acoustics has resulted in one of the nation’s premier live recording studios. The technical complexities of electrical, mechanical and isolation systems were seamlessly integrated into a morphology that is a direct interpretation of how sound operates in an optimal condition.

Material investigations into a binary diffusive acoustical panel have become the first implementation of a wall system of this type. The operation of isolated and quiet systems brings an invaluable level of experience to the design team.

The nature of the recording studio is one of isolation, both figuratively and physically. Three major wrappings (Control, Isolation, and Dispersion) have been introduced into the existing structure to address both the isolation and sound quality needs. Two smaller insertions (the vocal isolation booth and the courtyard) create focused moments in the project, pieces that address the quality of the space aside from the technical sound needs.

The architectural interventions do not extend past the edges of found object – they are completely contained by the container. There is little to no indication upon approach to the project of the internal interventions that create the functional spaces.

The existing elevation has been maintained but the building effectively turns itself inside out. The event room, the first room entered, is a large multi-function room. It is conceived as a conceptual exterior space. The true front elevation and major enterance threshold is approached only after stepping through the initial skin of the existing entrance.

The event space is an interstitial space, non-programmed and transitional. From this volume, the core of the studio can be accesed through a significant threshold which occupies the same location as the present masonry wall. Light floods into this space from the erosion of the walls surrounding the courtyard.


Location: Ferndale, Michigan, USA
Architect: inFORM studio
Project Team:
Kenneth Van Tine | technical design principal
Gina Van Tine | marketing, managing principal
Michael Guthrie | design principal
Philip Plowright | project architect
Construction Manager: V|G Construction
Client: Thomas & Nicole Johnson
Total Project: 7,000 sq.ft.
Project Cost: $1.396 million
Photographer: Justin Maconochie

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more