// arthitectural / Architecture / Ingenhoven International Architects | Oeconomicum University Düsseldorf

Ingenhoven International Architects | Oeconomicum University Düsseldorf

Architecture EP02323-057

The site for the new Oeconomicum on the campus of the Heinrich Heine University in Düsseldorf is located between the existing library and medical school and the university’s lake. The new building takes its form from the curve of the lake shore and with the surrounding buildings it defines a new square. The building can easily be extended. The 3-storey structure is raised on stilts, connecting it to the upper level of the university mall.

A2_Oeconomicum_Page_2

The Oeconomicum is a gift from the Schwarz Schütte Foundation and will host the Faculty of Economics. The building’s transparent nature is designed to cultivate the scientific workflow and strengthen the relationship between research and teaching. In this spirit the Oeconomicum opens towards the lake – a water protection area – with a glazed façade that shelters a ge-nerous open space for students and professors to mix.

EP02323-067

EP02323-068

EP02323-087

The North facade and roof are closed and uniformly covered with an expanded metal skin. The glass facades to the south, west and east make the building easily. The south facade has an exterior sun protection and double doors for access to the terraces at the lake.

The open floor plans allow for a flexible arrangement of work spaces and conference rooms. The Oeconomicum contains accommodation for 14 professors. A total of 100 people work in the building. The dean’s office, registrar’s office and other highly-trafficked facilities are situated on the ground floor while the professors’offices are located on the upper floors. The outside terrace is a communication hot spot within the campus of the Düsseldorf University.

Location: Düsseldorf, Germany
Architects: Ingenhoven International Architects
Project: Oeconomicum University Düsseldorf

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more