// arthitectural / Architecture / Iñigo Esparza Arquitecto | Consultorio Médico Cortes

Iñigo Esparza Arquitecto | Consultorio Médico Cortes

Architecture Iñigo Esparza Arquitecto | Consultorio Médico Cortes

The medical centre is constructed in a trapezoid-shaped plot and has an extension of 3.300 square meters. The intervention proposed to locate the building next to the west limit of the site forming a large outdoor area in front of it. In this way, this open space was transform in 2.400 square meters of public park.

Iñigo Esparza Arquitecto | Consultorio Médico Cortes

 

Iñigo Esparza Arquitecto | Consultorio Médico Cortes

Iñigo Esparza Arquitecto | Consultorio Médico CortesThe building, compound of two different pieces, is a one-storey construction which contribute to accesibility and funcionality. The principal element stretches lengthways (55 meters) configuring the main facade towards the park, giving access and containing the public spaces.

Iñigo Esparza Arquitecto | Consultorio Médico Cortes

 

Iñigo Esparza Arquitecto | Consultorio Médico CortesThe waiting area opens to the exterior with a large glass surface that permits views to the green area whereas the consulting rooms are located at the back of the centre protected from direct view and facing the backyard. This volume rises gently over the terrain asserting the lightness of the enclosure which is constructed with wavy micro perforated steel sheets. Conceived as a second skin to protect from weather aggressions, this steel layer also provides privacy where it is required.

Iñigo Esparza Arquitecto | Consultorio Médico Cortes

Iñigo Esparza Arquitecto | Consultorio Médico CortesAttached to the main construction, a secondary compact volume appears enclosing the private program: administration area, services and installations with direct connection to the consulting area. This solid element rests on the ground and reinforce its monolitical presence with a dark stone facade.

Iñigo Esparza Arquitecto | Consultorio Médico CortesThe remaining site is divided in two different spaces. Located in the most elevated part, a large paved square with a children playground conforms the access to the medical centre. The park takes in the slope part of the terrain creating a sustainable garden that uses the minimum amount of water and native species.

Location: Spain
Architects: Iñigo Esparza Arquitecto
Project name: Consultorio Médico Cortes
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more