// arthitectural / Architecture / Iñigo Esparza Arquitecto | DG House

Iñigo Esparza Arquitecto | DG House

Architecture Inigo Esparza Arquitecto | DG House

Inigo Esparza Arquitecto | DG HouseThe project consists on a family house in a residential area in the region of Pamplona, Navarra. The adjacent houses, constructed on divers materials and different design lines, motivated an initial approach based on the abstraction, with an outright definition of the volumes made in sandstone.

Inigo Esparza Arquitecto | DG House

© Berta Buzunariz

Inigo Esparza Arquitecto | DG House

© Berta Buzunariz

Two volumes with tilted roof compounds the indoor program of this traditional family house. The ground floor element holds the main day-areas, a unified space merges the living-room, dining-room and kitchen with direct access to the porch and the garden. There is also an study and playing-room with views over the adjacent public garden. Towards the main facade, a stripe containing the service area, laundry and garage ensures the privacy of the house. The volume of the first floor holds the night-area, with three bedrooms facing the garden (south-west) leaving the dressing-room and bathrooms towards the main facade. Finally the basement contains a multi-purpose space and the facilities room.

Inigo Esparza Arquitecto | DG House

© Berta Buzunariz

The plot is the last of the row and borders with a public park on its north side, conferring to the side facade the same importance as the main one. The fact that it faces the north, suggested to avoid opening big holes, ending up with an almost blind wall with small gaps. Contrary to the front side, the back facade facing South-West has large Windows and a porch, which allows views to the private garden and the pool.

Inigo Esparza Arquitecto | DG House

© Berta Buzunariz

In order to enhance the sculptural appearance of the volumes the use of materials was very narrow; sandstone for the outside carved with a traditional rig and wooden floors on the inside with white walls through all the house excepting dark Stone for the bathrooms. The garden is divided in two areas, clearly defined. The front part with no fence opened to the public street, constructed with boulders using some ideas of xeriscaping and the back part, more private and with a swimming-pool landscaped with local plants.

Location: 31620 Huarte, Navarre, Spain
Architects: Iñigo Esparza Arquitecto
Authors: Iñigo Esparza, M. Asun Oses
Project Director: Iñigo Esparza Andrés
Collaborators: Jesús Corera Gutiérrez, Mikel Cañadas Tanco
Constructor: PROCOVI A5 GRUPO EMPRESAS, S.L
Area: 361.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Berta Buzunariz
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more