// arthitectural / Interiors / into lighting | Hutong at The Shard – Winners at the Restaurant and Bar Design Awards 2014

into lighting | Hutong at The Shard – Winners at the Restaurant and Bar Design Awards 2014

Interiors Hutong Restaurant - The Shard, London

This is the second award received for the lighting design at Hutong at The Shard, which was a collaborative effort between into lighting and client David Yeo. In March this year the project also was the winner of the Hotel and Restaurant category at the Lighting Design Awards.

The Restaurant and Bar Design Awards, which took place on Thursday 25th September, recognise the best in hospitality design. It is “the world’s only event dedicated exclusively to the design of food and drink spaces”. Hutong at The Shard was up against a collection of international venues all with superb lighting schemes; including a restaurant in Hong Kong and a large golden restaurant and bar in Germany.

Director Darren Orrow and Associate Anthony Stead who worked on the project collected the award on the night.

“Classic, a wonderful sense of the orient” says Kaffe Fasset, Artist and judge at the Restaurant and Bar Design Awards 2014

15372862296_9abc72131a_o

The original appointment and design brief

into were appointed by the client David Yeo as lighting designers following an interview process and portfolio presentation. into were to work alongside London-based SAY Architects to realise the client’s vision for this panoramic restaurant in the Shard, the first overseas location for the restaurant in Hong Kong of the same name. Due to this connection, key aspects of the aesthetics were to be kept and adapted to the new setting, and so attention to detail was paramount.

into were briefed to provide a theatrical and dynamic lighting scheme for the restaurant on Level 33 of The Shard, which has panoramic views of London. The project was comprised of two bar areas, two restaurant areas, circulation spaces and private dining areas. The lighting was to evolve throughout the day and night to enhance the function of each space whilst keeping glare and reflections in the perimeter glass to a minimum.

There were many fixtures and wooden features in the design, and the lighting was to enhance and illuminate the bespoke materials, finishes, joinery items and feature walls throughout the space. All elements of the lighting scheme needed to be carefully controlled to ensure a dramatic and intimate feel to the venue was maintained whilst providing flexibility to change the ambience depending on the functions within each space.

Hutong Restaurant - The Shard, London

Hutong Restaurant - The Shard, London

The design solution and how the project evolved

On entering the venue the reception area is located at the top of the stairs in the triple height atrium space. Turning to your right you enter the Beijing side of the restaurant and to your left the Shanghai side of the restaurant. The first main element within each of the spaces is the bar which is clad in stone and wood. These are dramatically illuminated with very narrow pools of light on the bar top and shafts of light across the wooden back bar in the Beijing bar and across the feature ceiling in the Shanghai bar. Concealed warm white LED profiles illuminate the glass displays whilst also providing working light for the staff.

To meet the theatrical lighting brief and provide the main accent lighting within the open ceiling areas of the restaurants we specified very low glare adjustable spotlights on a suspended track system. The fittings are focused onto tables and key surfaces avoiding unnecessary lighting of floor space whilst allowing flexibility if the table layout were to be altered. We specified low voltage halogen reflector IRC lamps chosen for their high colour rendering properties to light food. In areas with ceilings, low glare adjustable halogen downlights were specified with deep set lamps baffled from view. All lighting was specified in black to help camouflage against the black ceiling.

Hutong Restaurant - The Shard, London

There are two key feature walls within the space, the first being the tea wall on the Beijing side which is illuminated with concealed linear LED fittings within the shelving and shafts of light illuminating the tea tiles. The feature wall within the Shanghai side comprises of a series of bespoke Chinese lanterns mounted floor to ceiling, the effect is also accentuated as the ceiling is mirrored giving the effect of twice as many fittings.

The private dining rooms were again illuminated with the track system focusing all spotlights onto tables and key surfaces. Bespoke Chinese lanterns manufactured to the clients specification are suspended either side of the doors and above the tables to help create intimacy and privacy.

Hutong Restaurant - The Shard, London

The result of the collaboration

Restaurateur David Yeo is confident that we have achieved a very theatrical low glare lighting scheme which provides minimal reflections in the glass perimeter windows, meaning diners can enjoy the breath-taking views across London. The lighting design retains the element of theatre and intimacy even at lunchtime when the restaurant is flooded with natural light.

Hutong Restaurant - The Shard, London

into celebrates 35 years this year as an award winning multidisciplinary lighting design consultancy, working with talented architects, interior designers and clients on projects worldwide. With offices in London, Hampshire and New Delhi, and design partnerships across Europe, into lighting can provide a full and comprehensive consultancy service. A team of over 20 designers, associates and technical specialists with varying backgrounds drive projects with a wealth of knowledge and experience. Our work covers all types and scale of project including: Hotels, Restaurants, Bars & Clubs, Cinemas, Retail Flagships and Rollouts, Department Stores, Health And Beauty Projects, Car Showrooms, Airports, Landmark Buildings and more.

Location: Level 33, The Shard, London, UK
Architect: into lighting
Client: David Yeo
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more