// arthitectural / Architecture / Isay Weinfeld | Piracicaba House

Isay Weinfeld | Piracicaba House

Architecture Piracicaba_8432+

 

This is a getaway house erected in the city of Piracicaba, 250km away from São Paulo. It is intended to serve as a meeting point for a family whose members are scattered across various cities around the state.

The 2,000m2 (21,500 ft2) land resulted from merging 2 corner-lots in a gated condominium.

Not only did the position of the house take into account the sloping contour of the land, but also its orientation (North), as to provide the bedrooms and social areas with the best possible sunlight.

The distribution on 3 floors arranged in perpendicular axes allows the land displacement to be overcome naturally, and makes the garden accessible from any floor:

- the lower ground, semi subterranean and positioned in the lowest level of the land, parallel to the contour lines, houses storage areas, the mechanical room and garage – that standing on grid pillars.

- the ground floor, laid out as an L and accessible from the street through an S-shaped ramp, houses the service areas and the lounge/dining room – the latter, fully encased in glass, on one side overlooks the back portion of the land and merges with the pool deck through wide sliding doors; on the other side, is shielded from the sun and secluded from the street by a long sun baffle made of large vertical concrete slabs, unevenly placed along the whole facade.

- the upper floor, a volume that stretches perpendicularly to the contour of the land and that, at one end, cantilevers towards the street, and at the other is planted on the higher section of the land, houses the bedrooms and the den – the latter opening onto a large wooden deck, build on the ceiling slab over the lounge/dining room.

The swimming pool is snug in the nook of the “L” formed by the social and service areas, and the slope rising to higher sections of the land.

Location: Piracicaba, São Paulo, Brazil
Architect: Isay Weinfeld
Collaborator: Domingos Pascali
Project Manager: Monica Cappa
Team: Adriana Aun, Juliana Scalizi, Pablo Alvarenga, Leandro Garcia
Beginning of project: Jan 2006
Opening: 2009
Construction Area: 1000,00 sqm
Land Area: 1980,00 sqm
Photographers: Nelson Con
, Luiza Sigulem

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more