// arthitectural / Architecture / Israel Alba | Offices and industrial warehouse

Israel Alba | Offices and industrial warehouse

Architecture © Eduardo Sánchez

Israel Alba | Offices and industrial warehouseA newly-created industrial zone in a peripheral area with no identity, references or language; major road links which cross, divide and model the contemporary landscape; a narrow, long plot between partition walls. Only the distant views on this landscape offer any interesting prospect of a relationship with the outside. The building hosts the headquarters of the city’s road-cleaning services. The uses are divided out over three areas, clearly distinguishable in both their layout and their section.

Israel Alba | Offices and industrial warehouse

© Eduardo Sánchez

Thus, a gradually descending shape starts with the most public of the offices next to the entrance while placing the most private, such as the switchyard, at the rear closed off by a wall. The surroundings and the varied nature of the programme encourage a unified design, integrating the building’s public character within an industrial system of construction. An opaque and emphatic volume takes up the whole site and confirms its presence in view of the diverse structure of the surrounding area.

Israel Alba | Offices and industrial warehouse

© Eduardo Sánchez

Israel Alba | Offices and industrial warehouse

© Eduardo Sánchez

Only the plate glass in the offices opens up into the large space taken from the entrance in order to establish a link with the distant landscape. Two light and gravel courtyards that are not visible from the outside set the layouts from the entrance and separate the block of offices from the industrial container, guaranteeing that the two landscape/office storeys are bathed in natural light and are ventilated throughout the working day.

Location: Vicálvaro, Madrid, Spain
Architect: Israel Alba
Project team: Jorge Valseca, Juan García (student of architecture)
Area: 1.714 m²
Client: VALORIZA, S.A.
Construction engineer: José María Hernández
Engineering consulting: Oscar García
Builidng services consulting: JG Ingenieros (Emilio González)
Construction company: VALORIZA, S.A.
Photographs: Eduardo Sánchez
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more