// arthitectural / Interiors / Israel Alba | Renfe headquarters restaurant

Israel Alba | Renfe headquarters restaurant

Interiors Israel Alba | Renfe headquarters restaurant

Renfe recognised the need to move the current corporate restaurant, situated above the platforms on Avda. Ciudad de Barcelona, to a new location on platform 6. The objective was updated, functional and representative premises that service the staff of the office buildings situated on these platforms in a distinctive location. This project proposes a representative two-storey space, which is versatile and flexible, where several services and zones can coexist.

Israel Alba | Renfe headquarters restaurant

© Jesús Granada

Israel Alba | Renfe headquarters restaurant

© Jesús Granada

This would offer multiple possibilities, with distinguishable areas (café, self-service restaurant and à-la-carte dining room). The proposal highlights the special qualities of the original platform (container). We looked at altering the possibilities of this container to grant a continuous and united interpretation of the space. We inserted a wooden box as a kind of surrounding within the original container. This arranges, distributes and qualifies the resulting space.

Israel Alba | Renfe headquarters restaurant

© Jesús Granada

Israel Alba | Renfe headquarters restaurant

© Jesús Granada

We introduced a stainless steel antique locomotive inside the box, which is the bar/self-service and which houses the à la carte dining room above it. This increases the use of the volume of space. On the other side of this antique locomotive, the space retains all of its height to ensure that it is a more representative area. Our proposal seeks to develop what is already there, nothing more. It is a basic operation.

Location: Madrid, Spain
Architect: Israel Alba
Project team: Mónica Domínguez (associated architect), Javier Nuño, Zina Petrikova, Ines Steuber
Architect on-site: Lucía Esteban (Ineco)
Quantity surveyor on-site: Gema Lanzas (Ineco)
Area: 500 m²
Client: RENFE
Engineering consulting: María Concepción Pérez
Builidng services consulting: Solventa Ingenieros Consultores, S.L.P. (Vicente Erguido)
Construction company: Bauen, S.A.
Photographs: Jesús Granada
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more