// arthitectural / Concept & Competition / Jan Ledwon | Guggenheim Helsinki Museum

Jan Ledwon | Guggenheim Helsinki Museum

Concept & Competition GHI_00-14

It was intended to express Scandinavian honesty and openness in the Guggenheim Helsinki Museum building. Simplicity and extraordinary solutions can be found here.

Let the building of the Museum be the main gate to the city of Helsinki from the sea. It should be placed according to the urban regulations which shape the new building of the Guggenheim Helsinki Museum. While being a visually stimulating object in space, the building should accent the direction towards the old city centre. It was gained by chosing the right site – it means – on the end of the axis of the Baltic ferries.

GHI_00-12

The new Guggenheim Helsinki Museum is not only a bridge between you and art but it also connects PARK located above the site with the travellers giving the opportunity to visit not only the Museum but also to relax after a long trip.

The building is an autonomically and solid repeated composition of open spaces and closed art galleries, giving the opportunity to locate desired functions along the Path of the Art. The building aims to be right background for the art which is meant to be presented there.

Almost wholly movable spacial and wall solutions provide the opportunity to fully close the gallery or rather move people’s hearts and make the gallery space vertical divisions turn to the be fully transparent and invisible.

GHI_00-15

Archi_logics behind the project:
1. bridge (physically and mentally)
2. solid single composition (shall not be repeated anywhere in the world)
3. free art space (not only in terms of money, rather in terms of space)
4. art (makes you free)
5. Scandinavian traditions (simplicity)
6. timber (interior)
7. copper (exterior)
8. individuality and uniqueness (Helsinki are known for the New Guggenheim Helsinki Museum now).

GHI_00-13

Flexibility and simplicity of the space shape the interior and exterior of the space. The art which is being displayed here is not only the main reason for the building but it also shapes the spacial solutions. Contemporary artists can improvise and reasearch factors of the musem space. The building provides flexibility.

The building of the Museum breaths art by the smoothly shaped curvature of the floor and the ceiling. It should be described as the main POINT in Helsinki. Artistic dot in space shaped like the curve of painting process.

GHI_00-11

Location: Eteläsatama area, Helsinki, Norway
Architect: Jan Ledwon
Project: Guggenheim Helsinki Museum
Client: The Solomon R. Guggenheim Foundation
Size: ca 12 000 m2
Design Year: 2014
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more