// arthitectural / Interiors / JKLN | Renovated Parisian flat

JKLN | Renovated Parisian flat

Interiors SONY DSC

CONTEXT

JKLN feat Gael Le Nouëne have renovated a Parisian flat for a couple of architects .

The project is located in the 10th district of Paris in a typical Parisian building that once was used as the lodges of the Porte Saint Martin Theater.

Today the artists lodges have been replaced by apartments for the most part through .

JKLN_RENOVATION APPARTEMENT_PARIS 10 _ CHAMBREISSUES

Upon the acquisition of this apartment, the owners have expressed a desire to rearrange the space. In the past , the apartment has undergone a number of changes and divisions for the use of a single woman .

One of the challenge was to retain its classic Haussmann character , to enhance and reconfigure the apartment in the full respect of the original identity with targeted and mastered architectural interventions.

JKLN_RENOVATION APPARTEMENT_PARIS 10_ SEJOURCOMPOSITION

The existing unit was composed of a large entrance, a small living room , a bedroom with a window on the street, an oversized kitchen and a storage room.

The architect rethought the plan, decompartmentalised the space, restored it to natural light, and tried to adapt the space to new lifestyles and customs. The procedure took into account the possible changes in the couple life.

The apartment offers an entry today with generous closet made of birch, a flexible and a room piece (library / office / game room) , a living room bathed in sun light with an open kitchen that allows new uses. The issue of the open kitchen has raised many questions about the aesthetic dimension of the serving spaces .

JKLN_RENOVATION APPARTEMENT_PARIS 10_VESTIBULEDETAILS

In this project, the architects reinterpreted the idea of Scandinavian row.

The kitchen in birch has been treated as a piece of furniture. High caissons are usually recessed flush to the bottom elements to form a single plane. The height adjusts to the extent of its users. The credence, larger than usual leaves the wall to speak. To allow the owners are positioning frames freely.

The treatment of the kitchen has changed the conventional aesthetic while being fitted and functional .

SONY DSCFrom the living room, the owner can have a look, accross the hall and confront it to a light fault. A Single color : Yellow India edited by Farrow and Ball contrast space and makes the transition between the old and the new, public and private spaces , spaces of day and night .

JKLN_RENOVATION APPARTEMENT_PARIS 10 _ FAILLEThis flaw serves the couple’s bedroom, the small office and the bathroom. This is the area of the flat that was entirely rearranged.

The bathroom and toilets are in the same room. The shower screen in glass built into the wall from floor to ceiling , the continuity of mosaics , the large mirror and luminescent tube give depth and clarify this small space. It makes a functional bathroom , where every cm2 is used .

JKLN_RENOVATION APPARTEMENT_PARIS 10_ SALLE A MANGERThe flaw opens frontally on the couple’s bedroom, which is now on the courtyard side. It was moved courtyard. It feels a certain intimacy, comfort and serenity with wood as the main intervention material.

The birch wall is devoted to storage and laundry. It is covered with a matte clear coat that retains the original material while protecting the uses of everyday domestic life.

The wood panels used in each room bring unity.

Localisation: Paris, France
Architects, photography and illustration: JKLN – Jasmine Kenniche Le Nouëne
Feat. Gaël Le Nouëne
Client: Private
Cost: 42 000 Euros
Construction: ASI
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more