// arthitectural / Architecture / Jordi Farrando Arquitecto | Mossos d’Esquadra Police Headquarters

Jordi Farrando Arquitecto | Mossos d’Esquadra Police Headquarters

Architecture Jordi Farrando | Mossos d'Esquadra Police Headquarters

Jordi Farrando | Mossos d'Esquadra Police HeadquartersFrom the exterior, the building is perceived as a volume made up of a ground-floor base with two upper floors in the form of a parallelepiped. The block housing the technical services is designed as an annexe to the main volumes. Where the building overlooks Avinguda Mancomunitats Comarcals, the upper parallelepiped projects beyond the ground floor, forming an eave that shelters the building’s entrance and creating a space of transition between the street and the interior.

Jordi Farrando | Mossos d'Esquadra Police Headquarters

© Adrià Goula

Jordi Farrando | Mossos d'Esquadra Police Headquarters

© Adrià Goula

Jordi Farrando | Mossos d'Esquadra Police Headquarters

© Adrià Goula

Jordi Farrando | Mossos d'Esquadra Police Headquarters

© Adrià Goula

The ground-floor base is dark-coloured quartzite. The upper volume has a hard, massive finish on three sides, whereas the west façade comprises a more generous, glazed plane with the addition of adjustable vertical slats to provide protection from the afternoon sun and as a security measure.

Jordi Farrando | Mossos d'Esquadra Police Headquarters

© Adrià Goula

Both the urban implementation and the characteristics of the site suggest a compact building that exploits the lengthwise geometry of the plot.

Location: Martorell, Spain
Project designer: Jordi Farrando Arquitecto
Photographer: Adrià Goula
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more