// arthitectural / Architecture / Jordi Farrando | Diksmuidekaai

Jordi Farrando | Diksmuidekaai

Architecture farrando_diksmuidekaai_05

farrando_diksmuidekaai_02The idea behind the development of Diksmuidekaai is to improve connection between the northern part of the city of Kortrijk and its river front, using a linear design with the capacity to address the metropolitan scale.

The use of concrete as the sole pavement material gives the space unity, increases its apparent width and provides continuity from the buildings to the river. The concrete for the cycle lanes is yellow-coloured, introducing a long linear element that connects the new spaces of the Diksmuidekaai with neighbouring areas and institutes a larger scale. As the pavement lining the façades of the buildings conceals various utilities that require maintenance (electricity, telephone, etc.), the concrete is applied in a format that can be easily replaced.

farrando_diksmuidekaai_03

farrando_diksmuidekaai_06The continuity provided by the use of a single form of paving does not necessarily contradict the need for clear segregation of the various uses. In this case, street furniture is the means adopted. Unobtrusively positioned benches, small low street lights and waste paper bins define areas within the overall platform that are devoted to bicycles or pedestrians, thereby avoiding conflict.

farrando_diksmuidekaai_01The resulting positions of the various uses (a pavement next to the buildings, then traffic lanes, followed by bicycle lanes and a wide space for pedestrians to stroll by the riverside) create a fluid, well-organized public space that opens up a new leisure area for the city and paves the way for a new axis along the river to connect Kortrijk with neighbouring communities.

Location: Kortrijk, Belgium
Project designer:
-Jordi Farrando, architect.
-Intercommunale Leiedal (arch. Maarten Gheysen, arch. Evi Corne)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more