// arthitectural / Architecture / Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es Rafal

Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es Rafal

Architecture Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es Rafal

Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es RafalThe building is composed by a base covered by steel and where a double height prism is supported.

Program
The base in the ground floor contains a courtyard and a multi-purpose room which is opened towards the courtyard and gives back to the outside environment and is focused on the inside.

Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es Rafal

© Jaime Sicilia

Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es Rafal

© Jaime Sicilia

The prism contains two classrooms in the first floor and a library in the second one. Here the scheme is reversed and these spaces are opened to the outside. From the building you dominate the wooded civic axis and from this point you perceive the activity happening in the cultural center. That way the public character of the building is maximized.

Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es Rafal

© Jaime Sicilia

Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es Rafal

© Jaime Sicilia

Construction
It is constructed under a scheme composed by trays, boxes and skins. The trays are the concrete forged (floors). The boxes delimit the closed spaces and organize the opened ones. They incorporate the range of colors in the green. The skin of the building formalizes the image and it works as a sun screen. These elements are clearly perceived, making the construction evident.

Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es Rafal

© Jaime Sicilia

Versatility

The center allows a double versatility. In one side, versatility of the use because the rooms can be used for different purposes and in an independent way. In the other side, physical versatility because it can be redistributed or new elements of filter can be incorporated without modifying the general idea.

Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es Rafal

© Jaime Sicilia

Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es Rafal

© Jaime Sicilia

Light

The building is very open and combines the light coming from different orientations what produces a type of moving light. The feeling is of being outdoors sheltered under a shadow.

Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es Rafal

© Jaime Sicilia

Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es Rafal

© Jaime Sicilia

Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es Rafal

© Jaime Sicilia

Materiality

“The matter is the light extinguished” Louis l. Kahn.  The main feature of the building is its materiality. Here the light is not extinguished instantly against the matter but it gradually fades while overcoming a series of filters. The result is a gaseous image similar to a glass cloud. The main material we perceive, therefore, is not the physical elements that construct the building, but the reflects, the transparencies, the activity flows, the different hours of the day, the seasons, our own movement related to the building……. All these materials compose the façade of the building and they are free of cost.

Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Es Rafal

© Jaime Sicilia

This chameleon-like ability to collect environmental qualities makes the building integrates despite its uniqueness.

Location: Palma de Mallorca, Spain
Architects: Jordi Herrero Arquitecto and Sebatián Escanellas
Project: 2005
Execution: 2006
Total floor area: 795 m2
Land area: 1.127 m2
Use: Cultural Center
Property Developer: EMOP
Master builder: Bartomeu Bauçá Fiol
Estructures: Fenando Purroy Narvaiza
Installations: PGDI
Construction Company: Llabrés Feliu
Pictures: Jaime Sicilia / arquipress
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more