// arthitectural / Architecture / Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Son Ferriol

Jordi Herrero Arquitecto | Cultural Center Son Ferriol

Architecture Jordi Herrero | Cultural Center Son Ferriol

Jordi Herrero | Cultural Center Son FerriolThe building is L-shaped plant, generating façade planes to Church Square and the street Sant Joan de la Creu and a wooded back yard.

System
In principle one floor was request with the possibility of extending to two. Therefore it was sought a system that would allow the set to be consistent in both positions. They opted for a system of ” PLANE STUCK ” that could grow up without altering the character.

Jordi Herrero | Cultural Center Son Ferriol

© Jaime Sicilia / arquipress

Jordi Herrero | Cultural Center Son Ferriol

© Jaime Sicilia / arquipress

Jordi Herrero | Cultural Center Son Ferriol

© Jaime Sicilia / arquipress

Uses
The building has two main uses. The ground floor houses the Senior Center with a cafeteria, two offices and a big multipurpose room. The first floor houses the Cartier Center with library and three multi-purpose rooms. By having L-shaped, core center of bathrooms, stairs and a lift is located in the corner, to optimize the distribution.

Jordi Herrero | Cultural Center Son Ferriol

© Jaime Sicilia / arquipress

Jordi Herrero | Cultural Center Son Ferriol

© Jaime Sicilia / arquipress

Jordi Herrero | Cultural Center Son Ferriol

© Jaime Sicilia / arquipress

Versatility

The construction of the building responds to a modular system which allows to redistribute by extending or by compartmentalizing the rooms from the general scheme. The scheme also allows to complete the initial construction, incorporating outdoor curtains, custom signage, etc.

Project information
Location: C/ Sant Joan de la Creu s/n, Palma de Mallorca, Spain
Architects: Jordi Herrero Arquitecto and Sebatián Escanellas
Project name: Cultural Center Son Ferriol
Project: 2006
Execution: 2007
Total floor area: 750 m2
Land area: 1.078 m2
Use: Cultural Center
Property Developer: EMOP
Master builder: Bartomeu Bauçá Fiol
Estructures: Fenando Purroy Narvaiza
Installations: PGDI
Construction Company: Llabrés Feliu
Pictures: Jaime Sicilia / arquipress
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more