// arthitectural / Architecture / Jorge Mealha Arquitecto | House in Tróia

Jorge Mealha Arquitecto | House in Tróia

Architecture 

For the surrounding ground, a Set of virtually blank solids perform a dialectically tensioned play, searching, through scale and accentuation on the surfaces edges outlines, the emphasis on the light/shadow interplay, proposing an ever changing reading throughout the day.

The outline and voiding of the mass proposes an articulation of solids and wall surrounded patios, succeeding each other in the organization of a rhythmic sequence of a fluid program. The openings either of limited dimensions or placed in the interstitial spaces, in between the various solids, allow, in a quite controlled way, the fruition of chosen frames.

The scale, the openings and the skylights, become instruments for light capture and redirection, either diffused or of a direct nature, drawing and sprinkling with light the interior planes throughout the daylight cycle. Within the inner perimeter, a sequence of horizontal and vertical interplays between the various solids, voids and outlines, create the spatial identity structure of the house.

With plastered blank shutters, in the same finishing as the coating of the outside walls, when shut, lead to virtually blank solids, in the pursuit of a clear reading of the format.

Some ambiguities in the reading and definition of the containing and the contained elements inter-relations plays with the observer’s capacity and interest in the decoding of space and shape design.

Architect: Jorge Mealha
Location: Clube Soltróia, plot 82, Tróia, Portugal
Project Team: Arch. João Sítima, Arch. Luís Banazol, Arch. Pedro Pereira, Arch. Marcelo Dantas
Client: Private
Project Area: 388,50 m2
Construction: 2003
Photographs: Jorge Mealha

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

  • Gudmundur Jonsson

    Excellent spaces, light and compositions !!!

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more