// arthitectural / Architecture / José Adrião Arquitectos | Fanqueiros

José Adrião Arquitectos | Fanqueiros

Architecture 02 View of Rua dos Fanqueiros

The intervention aimed for the adaptation and refurbishment of a “Pombalino” building, turning it into a short term rental unit.(BAIXA / HOUSE) Located in the heart of the historical area of Baixa, in Lisbon, the building sits at the corner of Rua dos Fanqueiros and Rua da Conceição. Since its construction in the late 18th century, there has been a great deal of changes and modifications that deeply modified the original character of its fractions.

01 View of Rua dos FanqueirosAs project strategy and as a way ofreducing costs, the decision was made to accept its existing heterogeneous character.

12 3ºB -Living room and Bathroom

13 1ºC - Living room

14 1ºA - Living roomThe intervention was defined as a new addition in continuity with its history, incorporating the changes of different times and setting aside a possible restoration process. The main actions determined by the project were: the typological change from two apartments per floor to three, the introduction of an elevator, the substitution of all infrastructures and the conservation of a substantial part of construction elements, such as floor boards, the wooden ceilings in overlapping boards, internal and external tiles, window frames and doors.

15 Staircase

16 Staircase

09 3ºC - Kitchen

08 3ºC - Living room and KitchenThe trim needed and the “patches” were considered as such.

07 5ºB

06  5ºB - Living room (03)

05  5ºB - Living room (02)

Location: Rua Dos Fanqueiros, 73-85, Lisboa, Portugal
Architecture:
José Adrião – Principal
Stage 1
Tiago Mota – Project Manager
Luis Valente, Rui Didier
Stage 2
Carla Gonçalves – Project Manager
João Matos, Margarida Lameiro, Ricardo Aboim Inglez, Rute Ribeiro, Sara Jardim
Project: 2007
Cconstruction: 2010-2011
Client: Private
Gross Floor Area: 1 391,70 m2
Structural Engineer: ARA – ALVES RODRIGUES E ASSOCIADOS
Service Engineer:
ACRIBIA
JOSÉ ANDRADE, PAULO RODRIGUES, MAURO CARVALHO
Quantity Surveyor:
NUNES – MEDEM
PAULO NUNES
General Contractor: PAVIANA CONSTRUÇÕES, LDA
Site Supervision:
GRESE – ESTUDOS, PROJECTOS E GESTÃO DE OBRAS
RAMALHO ORTIGÃO
INTERSETA – ARQUITECTURA, DESIGN E GESTÃO DE OBRA
NELSON RANGEL
Decoration: UGO
Photography: José Adrião Arquitectos
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more