// arthitectural / Architecture / Josep Ferrando | Single House in Bescanó

Josep Ferrando | Single House in Bescanó

Architecture PG279_1

The house is situated on a crest, generating different relationships with its immediate environs. On one side, the treetops are at the level of a veranda; on another side, the entwined branches, when viewed from the sitting area, act as a filter through which to contemplate the outdoors. The basalt-covered roof frames and underlines in black the views which provide different depth perceptions, thus offering the dweller a differing range of situational views.

PG279_2

PG279_8The location of the house highlights the changing seasons. The wood serves as a screen or shutter allowing more and less light to filter through throughout the year. In summer it serves as a drawn curtain and in winter after the leaves have fallen, as an open one. Thus the house interacts with the changing seasons and landscape.

PG279_21

PG279_13In some cases the inclination of the tiles point towards the horizon, melting the skyline of the building into the hills in the background. In others, the irregular cornice delimits the patio of the house.

PG279_26

PG279_27The sequences of walls that are set off each other foment diagonal relationships between spaces. The prolongation of the walls and the roof tiles allow the projection of the interior space towards the exterior, at the same time that they capture the scenery framed, creating lines that conjoins the building to the landscape. In this way, the house embraces the exterior space as its own.

PG279_31

PG279_37

Location: URBANIZACIÓN “MONTFULLÀ”, parcela 89 Bescanó, Girona, Spain
Architect: Josep Ferrando Bramona
Construction: May 2008 – February 2010
Client: Michael+Natàlia
Builder: PROMONORD-23 S.A.
Surface: 400 m2
Budget: 720.000 €
Technical architect: Alfonso Villarreal
Structural Engineer: Begoña Cazorla
Collaborators: Jordi Queralt + Marc Nadal + Ferran Laguna + Xavier Cornejo
Photos: Pedro Pegenaute
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more