// arthitectural / Architecture / Josep Miàs | iGuzzini Ibérica SA Headquarters

Josep Miàs | iGuzzini Ibérica SA Headquarters

Architecture Josep Miàs | iGuzzini Ibérica SA Headquarters

Josep Miàs | iGuzzini Ibérica SA Headquarters The new iGuzzini Illuminazione Ibérica S.A. headquarters is located between AP-7 and C-16 highways (Barcelona metropolitan roads). The building has two parts, each with a different function: one is low, extensive and underground, with no natural light and built in concrete; the other is spherical and with a glass shell, floating over the landscape.

Josep Miàs | iGuzzini Ibérica SA Headquarters

© Adrià Goula Photographer

Taking profit of the slopes of the ground, the platform contains the logistic warehouse, the parking, the showroom, the auditorium, the light theatre, a conference room and climate and system mechanics. All these spaces need darkness, so as to show the characteristics of artificial light. The surface of the platform is, in fact, a completely equipped outdoor raised floor, covered with different panels which offer the needed flexibility to set up various displays for the outdoor showroom. Over the platform, with an uncertain dynamic equilibrium, stands the more representative area of the complex, a slightly distorted sphere. In this volume, general and management offices are found as well as investigation areas.

Josep Miàs | iGuzzini Ibérica SA Headquarters

© Adrià Goula Photographer

Actually, the offices are built around a light patio, where the structure is developed: a single pillar formed by five metallic masts. The end of these masts is joined with cables to other ten vertical elements which fix the exterior limit of the slabs. Therefore, the whole building remains hanged only from the central pillar. The offices’ façade, covering the external volume and the inner façade of the patio, is a great glass shell. Thus, from the offices, a complete 360º panoramic can be seen. The glass façade is covered over the sunniest surfaces with a solar protector made of a three-dimensional metallic structure, where a special solar fabric is tightened. This textile façade is capable of reflecting the radiation while allowing a great visual permeability. Thanks to its flexible geometry, the solar protection can be very well adapted to the shape and volume of the building.

Josep Miàs | iGuzzini Ibérica SA Headquarters

© Adrià Goula Photographer

Josep Miàs | iGuzzini Ibérica SA Headquarters

© Adrià Goula Photographer

During the day, from the outside, the building appears like an opaque volume, which reflects the sky on the northern part, and is profiled as a pointed spherical volume on the southern. From the inside, however, the perception is completely different, since the space has no interruption between interior and exterior.

Josep Miàs | iGuzzini Ibérica SA Headquarters

© Adrià Goula Photographer

During the night, all these qualities are inverted. Thanks to light, the sphere turns to be almost like a lighthouse, showing its interior in a complete transparency from every corner of the roads which surround the plot.

Location: Sant Cugat del Vallès – Barcelona, Spain
Architect: Josep Miàs
Collaborators: Silvia Brandi (project leader), Carles Bou (technical advisor) Pablo Varesi, Adriana Porta, Fausto Raposo, Hélène Barbot, Andrés Dejanon, Mario Blanco, Horacio Arias, Anna Mañosa, Janine Woitoshek, Stefania Carboni, Margherita Corbetta, Mannick Eigenheer, Isabelle Glenz, Diogo Henriques, Silvia Lai, Pier Francesco Lisci, Roberta Luna, Francisca Marzotto, Ines Reis, Diego Romero, Emanuela Scano, María Tapias
Consultors: Structures (BOMA, Agustí Obiol and Josep Ramón Solé), systems (PGI Grup, Josep Juliol), construction systems (Dep. Construccions Arquitectòniques UPC, Josep Maria González and Jaume Avellaneda)
Type: office building, showroom and logistic warehouse
Completion: 2011
Client: Private – iGuzzini Ibérica España SA
Size: 9.000 m2
Budget: <15M €
Photos: Adrià Goula Photographer
Prizes: 2013 Best Office Building A+ Awards – Architizer
2011 Building of the year – Archdaily
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more