// arthitectural / Architecture / Josep Miàs | Topographic house – single house in Llavaneres

Josep Miàs | Topographic house – single house in Llavaneres

Architecture Josep Miàs | Topographic house – single house in Llavaneres

The house lies along its longitudinal axis: the view on the landscape, towards the sea, is —again — one of the most important values for the project, which unfolds itself and gets mixed with topography. The building is horizontal, elongated, sinuous, catching the landscape, moving delicately in order to obtain the best views, without shutting spaces.

Josep Miàs | Topographic house – single house in Llavaneres

© Adrià Goula Photographer

The project begins from the topographical understanding of the place. By re-drawing the contour lines, possible spaces to occupy appear, from the underground parking to the hanging planes of the studio. These curves, rising from the concrete retaining walls, lose weight, but still get visible and construct spaces through long overlaid metal beams.

Josep Miàs | Topographic house – single house in Llavaneres

© Adrià Goula Photographer

Josep Miàs | Topographic house – single house in Llavaneres

© Adrià Goula Photographer

When beams are coincident, they build the horizontal structure, and through them, light allow having a complete topographical perception. Curves flow all along the site, and get blurred in its limits. They get blended with topography. This house will be like a great window to frame the place, the sea and the village: a thin panoramic space where a more built architecture can be seen above, the studio. It has the most privileged views and it occupies the upper zone of the house.

Josep Miàs | Topographic house – single house in Llavaneres

© Adrià Goula Photographer

This big ‘skeleton’ is coated of zinc, a very fabric-like material that can be used in such zigzag shapes, on the stone areas and on walls which surround other spaces of the house.

Location: Sant Andreu de Llavaneres – Barcelona, Spain
Architect: Josep Miàs
Collaborators: Silvia Brandi, Adriana Porta, Mario Blanco, Josep Puigdemont, Fausto Raposo, Daniel Montes, Francesca Giovaninni, Benedetta Slucca, Blanca Tey + Victoria Ayesta (interiors)
Consultors: Ingeniería (PROISOTEC, Josep Masachs), Technical advisor (Alfonso Cerdá)
Type: single house
Completion: 2008
Client: Private
Size: 700 m²
Budget: <2M €
Photos: Adrià Goula Photographer
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more