// arthitectural / Architecture / Jun’ichi Ito Architect & Associates | Grove

Jun’ichi Ito Architect & Associates | Grove

Architecture Jun'ichi Ito Architect & Associates | Grove

Jun'ichi Ito Architect & Associates | GroveArchitectural Main Concept

The site is a residential area near a station in Asaka City of Saitama Prefecture. It is elongated to the east and the west directions and has 4m roads on the west and east sides, a 2.5m road on the north side, and two-story wooden apartment on the south side. Many two-story wooden buildings surround the site across the road. The site is the typical dense residential area.

Jun'ichi Ito Architect & Associates | Grove

© Naoomi Kurozumi

Jun'ichi Ito Architect & Associates | Grove

© Naoomi Kurozumi

1) Column-free space with wooden gate-style frames
We achieved a column-free space by creating gate-style frames using laminated lumbers of red pines of 40 x 180 mm slender cross-section structure and arranging them in 303 mm pitches. The interior has movable pertaining walls and the floor plan can be freely changed. The crossed joints of pillars and beams sandwich steel plates with 9 mm thickness internally and fix them with drift pins. This succeeds beautiful appearance as well.

Jun'ichi Ito Architect & Associates | Grove

© Naoomi Kurozumi

Jun'ichi Ito Architect & Associates | Grove

© Naoomi Kurozumi

2) Balcony of a 2,275 m wooden cantilever
A successive balcony from a living room is a wooden cantilever of 2,275 mm tall with no reinforced steels. This perfect wooden structure is noteworthy.

Jun'ichi Ito Architect & Associates | Grove

© Naoomi Kurozumi

Jun'ichi Ito Architect & Associates | Grove

© Naoomi Kurozumi

3) Low-cost by standardizing members
We achieved the standardization of members and dimension by designing successive frames of same shapes. In addition, simple structure with pillars and beams shortened the construction period and low-cost construction.

Jun'ichi Ito Architect & Associates | Grove

© Naoomi Kurozumi

4) Longevitization
Adopting the external wall insulation method, we enlarged the opening of the windows for the joint of sash of frame-type housing. The gaps due to enlargement are utilized as PS partially. We avoided unnecessary piping and enhanced antifouling and weather resistance. Further, we achieved longevity of the building by drying heat-insulating materials owing to the liquidity of the air in the walls. The wooden frames wrapped in the external wall insulation are exposed in the rooms and this develops the heat-storage function of the wooden materials and energy conservation in the rooms. In addition, humidity-conditioning effect of the materials controls humidity and drying.

Location: Asaka,  Saitama, Japan
ArchitectJun’ichi Ito Architect & Associates
Project name: Grove
Client: Jun Shichijo
Kind of the Project: new construction
Use: house
Number of Stories: 2 stories
Design Team
Architect : Jun’ichi Ito(Design Principal), Naoko Ito / Jun’ichi Ito Architect & Associates
Structure Design: Jo Ko, Takuya Sasaki / JSD
Photographer: Naoomi Kurozumi
Contractor: Building :Tanaka Co.Ltd.
Site Area: 99.77sqm
Building Area: 57.74sqm
Total Floor Area: 105.13sqm
Building coverage: 57.87%-60
Rate of building volume to lot: 105.37<160%
Each floor area
-1F : 47.39sqm
-2F : 57.74sqm
Structure System: Wood
Design Time: 2010.05-2011.01
Construction Time: 2011.02-2011.08
Completion Date: 2011.08
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more