// arthitectural / Interiors / Jun’ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.Building

Jun’ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.Building

Interiors Jun'ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.Building

Jun'ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.BuildingArchitectural Main Concept

Prologue
The clients are a family (a father and a son) who are psychiatrists and have been running a mental health clinic in Minato ward in central Tokyo for fifty years. Although the clinic has a long history housed in its current old wooden building, it became necessary for it to relocate due to a road schedule based on an urban plan formulated immediately after the Japanese defeat in World War II. In accordance with the relocation, the family decided to purchase an old building a five-minute walk from the clinic and build a new building on the site in order to reopen the clinic there. The beginning of this project was to the dismantling of the old building.

Jun'ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.Building

© Naoomi Kurozumi

Jun'ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.Building

© Naoomi Kurozumi

Concept
The TSR building is a sustainable building and is good for the environment. There are several basic concepts incorporated in this regard. Reuse: We reduced the CO2 emissions the dismantling by using the underground frames of the old buildings. Drawing of old pillars and dismantling of underground frames reduce the emissions significantly. Control of heat environment: We included argon gas internally by using low-emissivity or “Low-e” glass. Furthermore, ceramic printing was performed on the glass. The ceramic print reduced the solar heat load indoors and enhanced energy conservation.

Jun'ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.Building

© Naoomi Kurozumi

Jun'ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.Building

© Naoomi Kurozumi

Jun'ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.Building

© Naoomi Kurozumi

Under floor air-conditioning system: We adopted an air conditioning system for residential areas so that it could be regulated from each fan outlet. The air conditioning is minimized by the energy-conservation effect and low running cost. Free air-conditioning arrangement: The under-floor air-conditioning system works with a floor-fan unit. The layout of the unit is easily changed because it is movable. Further, the space under the floor can be used for PC trace owing to the free access of ductless and requires no finishing work. Therefore, we were able to reduce the expense of construction.

Jun'ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.Building

© Naoomi Kurozumi

Jun'ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.Building

© Naoomi Kurozumi

Jun'ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.Building

© Naoomi Kurozumi

TSR Building
Architectural Main Concept

Adoption of PCaPC structure: PCaPC structure is a construction method for assembling materials at the site that were previously produced in factories. The method minimizes the clearance needed between adjacent buildings and utilizes the site to best advantage. Further, it method enhances structural strength and reduces environmental impact due to the shorter construction period it enables.

Jun'ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.Building

© Naoomi Kurozumi

Jun'ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.Building

© Naoomi Kurozumi

Jun'ichi Ito Architect & Associates | T.S.R.Building

© Naoomi Kurozumi

Long life: A PCaPC structure has a strong building frame; regular replacement and maintenance can prolong the strength of the frame almost permanently. Therefore, this type of construction is sustainable for prolonging the lives of buildings.

Location: Tokyo, Japan
Architect: Jun’ichi Ito Architect & Associates
Project name: T.S.R.Building
Client: Rinnosuke Ryu, Yonosuke Ryu
Kind of the Project: New construction
Use: Mental Clinic,Office,Residence
Number of Stories: B1+ 8 stories
Design Team
Architect: Jun’ichi Ito(Design Principal), Naoko Ito / Jun’ichi Ito Architect & Associates
Collaborate Architect: Kaoru Yuzawa/Kaoru Yuzawa & Associates
Structure Design: Jo Ko, Yoichi Chiba/JSD
Equipment Design : Kazuhiro Endo, Shou Takahashi/EOS plus, Naohisa yamashita/Comodo Design
Photographer: Naoomi Kurozumi
Contractor
Building :Tanaka Co.Ltd.
Equipment: Yamato Co Ltd.
Building Data
Site Area: 272.91sqm
Building Area: 224.19sqm
Total Floor Area: 1805.56sqm
Building coverage: 82.14%<100&
Rate of building volume to lot: 649.78<700%
Each floor area
B1: 201.88sqm
1F : 218.63sqm
2F : 196.07sqm
3F-7F : 213.88sqm
8F : 119.58sqm
Max. Height : 28.85m
Structure System
B1 : RC
1F-8F : Precast Pre-stressed Concrete
Design Time: 2008.09-2009.07
Construction Time: 2009.07-2010.12
Completion Date: 2010.12
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more