// arthitectural / Interiors / K-Studio
 | Oozora

K-Studio
 | Oozora

Interiors K-Studio
 | Oozora

The brief we were given called for an exclusive Japanese restaurant and bar in the northern suburbs of Athens. Within the extensive, open-plan space we needed to combine a sushi bar, a cocktail bar and seated dining areas with chic, polished design that would take diners seamlessly from intimate evening dining to more upbeat, late-night socialising.

K-Studio
 | Oozora

© George Messaritakis

K-Studio
 | Oozora

© George Messaritakis

Other than combining the various areas in one space and with one language, we also had to create intimacy beneath a 6m high ceiling. The double height space represented a significant acoustic and atmospheric challenge. In terms of the design concept we also had to find a way of delivering luxury to an exclusive clientele whilst staying true to our philosophy of honest, holistic design. To design with luxury and exclusivity in mind we looked to traditional Japanese architecture for inspiration. The traditional Japanese house often featured an internal courtyard garden for private use, an enclosed and intimate retreat. ‘Karesansui’ or ‘Zen’ gardens feature various arrangements of rocks, pools and gravel raked in patterns that inspire a peaceful harmony.

K-Studio
 | Oozora

© George Messaritakis

K-Studio
 | Oozora

© George Messaritakis

We used the height of the ceiling to create our own inverted garden with triangulated ‘rocks’ represented by the bar and the large dining table on the restaurant floor and the 2 RGB lights within the ceiling. Suspended, undulating MDF panels ripple like the raked gravel of the gardens or the water of the ponds from rock to rock, bringing the various areas of the space together.

K-Studio
 | Oozora

© George Messaritakis

K-Studio
 | Oozora

© George Messaritakis

The quality of the space is not only felt physically through the materiality or by its aesthetics. Sound is one of the key elements of our multisensory design palette and we collaborated closely with our acoustic engineer to ensure the noise from the various areas of the space did not conflict. Each suspended MDF panel within the ceiling topography has been lined with acoustic insulation so that the space beneath is luxuriously intimate with exceptional acoustic performance throughout the night. The careful acoustic engineering allows the fully occupied space, accompanied by music that increases in tempo and volume as the night progresses, to maintain a luxurious calm and a sense of harmony throughout the space.

Location: Kiffisia, Athens, Greece
Designer: K-Studio
Project name: Oozora
Photographer: George Messaritakis
Status: Completed 2012

Contractor: Themis Christakopoulos
Acoustic Engineer: Schubert
Lighting: Halo
Marble: Sotiris Bonitsis
MDF Panels: Pafos
Steel Structure: JVS Systems
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more