// arthitectural / Architecture / K2S Architects Ltd. | Paasitorni Hotel

K2S Architects Ltd. | Paasitorni Hotel

Architecture K2S Architects Ltd. | Paasitorni Hotel

K2S Architects Ltd. | Paasitorni HotelThe granite Paasitorni fortress was originally built for the use of Helsinki labor movement. Now the block functions as a successful conference center. Paasitorni Hotel comprises of two existing buildings and a new wing hidden behind early 20-century and 1950s facades.

K2S Architects Ltd. | Paasitorni Hotel

K2S Architects Ltd. | Paasitorni Hotel

K2S Architects Ltd. | Paasitorni HotelThe geometry of the new wing is softly curving in order to allow flow of space and light. Facades are constructed of ivory white brick. On two sides of building the brick facade turns into brick ”lace” which functions as a filtering layer between the rooms and the inner court yard. During the night the new wing glows like a snow lantern.

K2S Architects Ltd. | Paasitorni Hotel

K2S Architects Ltd. | Paasitorni HotelIn addition to the hotel new conference, restaurant and logistic spaces are added to the center. The existing buildings are renovated and in some areas reprogrammed. The design philosophy concentrates in respecting the listed buildings and in adding a unique contemporary layer of architecture inside the exiting framework.

Location: Finland
Architects: K2S Architects Ltd. | Kimmo Lintula, Niko Sirola and Mikko Summanen
Client: HWA Helsinki Workers Association
User: 
Helsinki Congress Paasitorni
Scandic Hotels
Graniittiravintolat Restaurants
Built area: 11400 m² (gross)
Design phase: 09/2008 – 01/2010
Construction phase: 02/2010 – 06/2012
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more