// arthitectural / Architecture / Kamil Mrva Architects | UAX Studio in Kojetín

Kamil Mrva Architects | UAX Studio in Kojetín

Architecture RD_Kojetin-foto-Studio_Toast-10

The plot is located in the middle of Kojetín, close to Nový Jičín, on a hill with a view of the surrounding landscape. The investor’s intention was to reconstruct a former barn into a place for work and living in the first phase, and build a new family house in the vicinity in the future. The original sandstone walls and pillars from 1862 have been preserved.

RD_Kojetin-foto-Studio_Toast-00

RD_Kojetin-foto-Studio_Toast-04

RD_Kojetin-foto-Studio_Toast-02A reinforcing concrete ring was designed to which a lightweight shed roof was anchored. Inside the original building, a square structure was erected – a studio. This inner wooden building opens to the south and west with glass walls. A distinct element of the composition is a terrace projecting out over the sloping terrain of the garden. The single-space concept is based on how our ancestors used to live in this region. All necessities were taken care of in one parlour room; a kitchenette, sitting room and place for sleeping and working. A kitchen, dining room, sitting room with a study and a bedroom with a bathroom are designed in the living space. On the terrace there is a covered space for sitting in the summer and a sunny plank projecting outward.

RD_Kojetin-foto-Studio_Toast-07

RD_Kojetin-foto-Studio_Toast-08

RD_Kojetin-foto-Studio_Toast-09The project was designed using natural materials. The load-bearing structure and lightweight roof are made of wood, while the ventilated façade is made from Cetris cement-bonded particle boards. The glass parts of the building were made of insulated, double-pane windows with aluminium frames in the same shade as the façade. The terrace consists of steel girders and a wooden deck.

RD_Kojetin-foto-Studio_Toast-11

Location: Kojetín, Czech Republic Architect: Kamil Mrva Architects / Kamil Mrva Client: Radek Leskovjan, uax® Collaboration: Blaženka Bebek, Jaroslav Holub, Jitka Pospíšilová, Radek Leskovjan Main contractors: Commodum s.r.o., Alfest Lučina Project: 2006 Realization: 2007–2009 Site area: 3440 m2 Built-up area: 134 m2 Floor area: 54 m2 Photographs: Studio Toast 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more