// arthitectural / Architecture / Kariouk Associates | Chelsea Hill House

Kariouk Associates | Chelsea Hill House

Architecture Kariouk Associates | Chelsea Hill House

Kariouk Associates | Chelsea Hill HouseDesign Challenge:

The logistical challenge was to create within a small home a segregation of spaces for the very different habits (privacy, acoustical, tidiness, etc.) of teenagers and adults while avoiding choppy spaces.

Kariouk Associates | Chelsea Hill House

© Photolux Studios | Christian Lalonde

Kariouk Associates | Chelsea Hill House

© Photolux Studios | Christian Lalonde

Design Solution:
The house is conceived as a very simple masonry volume: “the foundation of the family” which overlooks a beautiful river valley. The spaces most used by the teenagers, their bedrooms, a TV area, and sports equipment storage, are all placed on the ground level. Durable surfaces such as a radiant concrete floor are used throughout this level. The formal areas of the house, the living area, dining area, kitchen, but also the master bedroom and bathroom, are all located upstairs and, as such, are given the most privileged views. Here, as well as on the stairway that leads to the main living level, more rich materials such as wood floors and glass railings are introduced with higher ceilings. While all of the noisy and messy areas fall out of view by being placed directly beneath the living areas, the two levels are joined by the double-height entryway and hallway below. In this way, the primary living level is perceived to float lightly above the serene vista beyond. Though the home is constructed of fundamentally simple, industrial materials, one significant “cushy” indulgence was included: a bathtub suspended in the double-height space that looks over the valley. This tub, sunken in the floor, is accessed from the master bedroom and, if needed, is closed off from the adjacent living area by a sliding frosted-glass screen.

Kariouk Associates | Chelsea Hill House

© Photolux Studios | Christian Lalonde

Kariouk Associates | Chelsea Hill House

© Photolux Studios | Christian Lalonde

Kariouk Associates | Chelsea Hill House

© Photolux Studios | Christian Lalonde

The lightness of the interior living area is contrasted by the solidity of the exterior. In response to the project’s very modest budget, industrial concrete blocks were used as the exterior veneer, but in an unconventional manner: the rough material is arranged in a pinwheelpattern yielding a playful façade throwing deep shadows. Last, because the house is quite small for a large family, an exterior, screened-in living/dining area was designed for the flat roof. When completed, this space will be accessed by an exterior steel stair, linking the interior living area and exterior living area.

Location: Chelsea, Québec, Canada
Architect: Kariouk Associates
Team: Paul Kariouk, Chris Davis, Susan Gardiner, Cedric Boulet
Project name: Chelsea Hill House 
General Contractor: Sabean Custom Building (Stephen Sabean)
Structural Engineering: The Paterson Group (Zbig Kisilewicz)
Photos: Photolux Studios | Christian Lalonde
Project dates: 2006-2008
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more