// arthitectural / Architecture / Katsutoshi Sasaki + Associates | Ogaki House

Katsutoshi Sasaki + Associates | Ogaki House

Architecture Katsutoshi Sasaki + Associates | Ogaki House

This residential house is introduced from the ambient surrounding and the conditions of site planning.

In winter seasons, the strong west wind (the fall wind of Ibuki) blows in this area. So it is the plan of suppressing the load of the building by extending its roof up to the close to the ground soil and fending off cold winds at the roof.

In summer seasons, it is the structure that discharges the accumulated heat inside to the outside through the VOID of the inner court and the central VOID installed various parts.

The openings face only to the courtyards in the east and west of the site and there is none in the north and south.

This way heat penetration in summer and heat loss in winter via the openings can be controlled.

Living rooms and patios are arranged in turn inside the triangle volume, which makes an explicit proposal about closeness between life and nature.

However, the most important feature in the house design should be how communication among family members can be assured.

For that matter, the design has many elements to encourage communication; for example, a kitchen facing the entrance (to provide an opportunity for a mother to meet her children when they come home), a children’s room spreading throughout the second floor (four daughters share it), and an open ceiling space (a louver type floor) which the voices of family members can get through.

Considering the site context, external elements, heat environment, family communication, structure plan and cost, I decided to select a triangle design.

Location: Gifu, Japan
Architect: Katsutoshi Sasaki + Associates
Structure: Masaki structural laboratory
Construction: Tamada construction Ltd
Type of Construction: Wooden
Exterior Materials: Wood siding
Interior Materials: Lauan board
Site Area: 130.64 sqm
Built Area: 74.54 sqm
Total Floor Area: 106.42 sqm
Year of completion: July, 2010
Photographer: Toshiyuki Yano

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more