// arthitectural / Architecture / Kavellaris Urban Design | Gold Street House

Kavellaris Urban Design | Gold Street House

Architecture 090302 GoldSt 0005

090302 GoldSt 0005The Gold Street House responds to the rear lane way like character which consists of garage doors, timber back yard fences and at times neglected left over spaces from the terrace houses that front the opposing street. We felt that these homes (like many terrace typologies) abandoned the rear of their Terraces fronting Gold Street and in doing so over the years cultivated a language of gable/hipped roof building forms and utilitarian lean to structures constructed of light weight material such as compressed sheet; a very low tech economically driven decision.

090302 GoldSt 0007

090302 GoldSt 0009Our response was to celebrate and reinterpret our context rather than to pretend that it was not there (the elephant we cannot see in the corner so to speak). The strategy was to insert a galvanized steel portal frame that encompasses the entire perimeter of the structure. The structural element is diagrammatically and symbolically translated as the ‘symbol’ of a ‘house’ as opposed to a simple ambiguous and anonymous out building.

090302 GoldSt 0012

090302 GoldSt 0015The materiality of the house incorporates and engages with the architectural language surrounding the contextual vernacular of black metal wall and roof cladding, painted compressed sheeting and timber panelling. By critically arranging these materials and their application, the house proudly and boldly addresses the street in its bright red and purple colours.

090302 GoldSt 0017The plan inverts the traditional terrace program with the active living zones on the first floor opening onto a north facing balcony and incorporates passive sustainable design such as northern oriented glass bi-fold doors and louvers for cross ventilation as the primary means of cooling, solar hot water and 5-star rated sanitary fixtures.

Location: 75 Gold Street, Brunswick, Australia
Architect: 
Kavellaris Urban Design
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more