// arthitectural / Architecture / Kavellaris Urban Design | Jones House

Kavellaris Urban Design | Jones House

Architecture Diagram 01

© Michael PayneThe subject site is nestled on a corner in the back streets of Brunswick that enjoys a northern orientation which we chose to exploit. This house is a critique and a response to the suburban housing vernacular and the planning laws that influence them. An endeavor to provide an alternative affordable housing to conventional European influenced copies of copies that proliferate throughout our sub-urban landscape.  An area much discussed and debated in the last decade within our profession.

© Michael Payne

© Michael Payne

The aim of the project was not to re-engage and profess our manifesto on architectural and cultural regionalist issues and ideas; but mealy to demonstrate alternatives and  possibilities using cost effective and generic standardized building methodologies. In this case, brick veneer, painted compressed sheet, Color bond roofing and cladding, plasterboard etc. A make do with what you’ve have approach were critical architectural ideas are the platform for the design process.  This project was an ongoing case study within our office and we seek to eliminate the idea that architectural ideas can only be achieved with big budgets and costly construction methods.

© Michael Payne

© Michael Payne

Our response is an endeavor to establish an alternative architecture; another language for the average home! Another rhetoric critical of the arrangement and order of space, material, color, scale, environmentally sustainability and urban engagement. The outcome seeks to raise questions rather than to dictate answers about the generic Australian House. This is a big house on a small block. Yet it is very small in comparison to an average family house. Although the site is just over 200m2, it consists of all the programs found in a conventional sub-urban housing on a 1 acre block; 3 bed rooms, 2 en suites and a bath room, a study, 2 separate living zones, a court yard, a double garage and a ‘back yard’. The plan is both open and closed, solid and void.  The design intent was to compartmentalize the space with the flexibility of joining independent space such as the living with the court yard the dining with the back yard or as one big open continuous space.

© Michael Payne

© Michael Payne

The design response was informed by the formal manipulation of a traditional ‘hipped roof’; stretched from the first to ground floor on 1 continues plane thereby relinquishing 2 separate building elements and roof lines for each level. The intervention also enabled the building to engage with the prominent corner highlighting the converging perspective to the entry and floating down pipe, or water feature and resulting in a  multi-dimensional reading of the building at pedestrian level. The result, an ambiguity between scale and the demarcation between the ground and first floor.  Where does the ground floor end and the first floor begin? The peeled back pop-up skylight sheds some light on the spatial conundrum.

© Michael Payne

© Michael Payne

Bigness competes with the compressing warped roof to negotiate access from ground to first floor. The house explores the physical and spatial constraints of suburban building as a discourse rather than a limitation with the roof being the predominate element sculptured by the mandatory ‘set back diagram’ dictated by local planning policies.  A set back diagram literary constructed, translated into the roof form.  Our practice adopts the philosophy that constraints in what ever form they may be manifested; budgets, planning policies, contextual are part of the design process and can be used as part of the discourse and we seek for the critical architectural ideas as resolutions.

© Michael Payne

© Michael Payne

The space is as much about section as it is about plan as the two compete, whilst form dictates function. The northern orientation enabled us to integrate environmental sustainability through passive design and utilized the sloping roof as a method cross ventilating through the sky light and bi fold doors.

© Michael Payne

© Michael Payne

© Michael Payne

© Michael Payne

The house incorporates important classical ideas as architectonic techniques instead of replicating the aesthetic by empathizing the point of entry with the converging roof ad fence lines. A double heighten entry, a dramatic staircase highlight the entry foyer.

Location: Brunswick, Melbourne, Victoria, Australia
Architect: Kavellaris Urban Design – KUD
Design architect: Billy Kavellaris
Project manager: Billy Kavellaris
Structural consultant: Richard Lingard & Associates
Builder: Craig Jones
Entered: 2007

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more