// arthitectural / Architecture / Keikichi Yamauchi architects and associates | House-K

Keikichi Yamauchi architects and associates | House-K

Architecture Keikichi Yamauchi architects and associates | House-K

This two-household home for a couple with two elementary school kids and their grandmother is built in a typical residential area in Sapporo-city, Hokkaido prefecture. The first floor is for the grandmother, the second and third floors are for the family of four, and they share the entrance. This floor composition allows each family to live independently.

Keikichi Yamauchi architects and associates | House-K

© Koji Sakai

Keikichi Yamauchi architects and associates | House-K

© Koji Sakai

Keikichi Yamauchi architects and associates | House-K

© Koji Sakai

Two courtyards are made to fulfill the contradicting requirements of ensuring privacy from passersby and the surroundings, and of providing abundant daylight. For the first floor, the garage is built separately on the south side that faces the road. The house is built on the north side, and a courtyard in-between.

Keikichi Yamauchi architects and associates | House-K

© Koji Sakai

Keikichi Yamauchi architects and associates | House-K

© Koji Sakai

In addition to ensuring privacy and providing daylight, this yard is used as a kitchen garden for the grandmother. A yard surrounded by walls is created on the east side of the dining room on the second floor. This yard is used for small parties as an extension of the indoor space without being conscious of the surroundings.

Location: Sapporo, Japan
Architects: Keikichi Yamauchi architects and associates
Project name: House-K
Type: Residence
Area: 198.36 sqm
Year: 2012
Photographs: Koji Sakai
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more