// arthitectural / Architecture / Keikichi Yamauchi architects and associates | White Collage

Keikichi Yamauchi architects and associates | White Collage

Architecture Keikichi Yamauchi architects and associates | White Collage

Keikichi Yamauchi architects and associates | White CollageThis house stands on a small wedge-shaped site with a frontage of 5.4m and area of 88㎡. The eastern side of the site is a 20m-wide busy road, and the southern side faces a green park with a baseball field and tennis courts. Before this house was built, scenes of the park already existed: children on the playground, old people walking their dogs, or ginkgo trees that dramatically change their expression as the seasons progress.

Keikichi Yamauchi architects and associates | White Collage

© Koji Sakai

Keikichi Yamauchi architects and associates | White Collage

© Koji Sakai

It is intended for “White Collage” to form a collage of the existing everyday scenes and the new scenes that are born from building this new house, and to create one unified scene. Since the building will continue to exist on the specific site, development of a relationship with the surrounding universal environment is important, and it is a theme that must be tackled continuously.

Keikichi Yamauchi architects and associates | White Collage

© Koji Sakai

Keikichi Yamauchi architects and associates | White Collage

© Koji Sakai

In order to capture various sceneries of the neighboring park inside the house, and to create a portion of the exterior skin for the building, 0.35mm thick stainless steel sheets are placed on the interior and exterior of the house.  As time and the seasons go by, the somewhat distorted reflections of the scenery on these thin stainless steel sheets keep changing.

Location: Sapporo, Japan
Architects: Keikichi Yamauchi architects and associates 
Project name: White Collage
Type: Residence

Area: 119.03 sqm

Year: 2009
Photographs: Koji Sakai
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more