// arthitectural / Architecture / kopperarchitektur | Rehaklinik Wien Baumgarten

kopperarchitektur | Rehaklinik Wien Baumgarten

Architecture © Sebastian Schubert

The first orthopedic rehabilitation center of Vienna is situated on the former service area of the famous hospital “Baumgartner Höhe” with its iconic church and unique urban layout – both designed by Otto Wagner at the beginning of the 20th century.

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

The structure of the new building is organized on the rhythm of the hospital buildings and replaces a high-rise building from the seventies and obsolete garages and repairs facilities. According to its functions the building is subdivided in three white Volumes that differ profoundly in the way the facade reacts on the inside structure.

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

The treatment and office pavilion has ribbon windows while the two pavilions that contain the 152 single-room have an unique composition of windows of one element reaching the floor, one reaching the ceiling and one connecting in the middle – the patients, that stay there for about three weeks, can look down into the landscape and up into the sky directly from their bed.

The three pavilions are connected by an east-west oriented red volume which contains the staircases, service zones and a backbone corridor on every level of the building, that makes orientation really easy and offers great views on Vienna.

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

The topography of the area had major influence on the design of the building: On four levels the building is connected to the terrain to create a intense connection with the landscape. This also improves the functional quality, allows delivery on two different levels, but also connects the bathing-, the conference- and the gastronomical area with the garden. Out of this logic you have to drive inside a tunnel uphill to reach the underground garage.

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

The landscape architecture follows the principals of transition – the area close to the building is designed as a garden and with bigger distance the landscape flows into the existing pinewoods of the Otto Wagner hospital area. This is also understood as metaphor for the success of the rehabilitation process and the widening action scope of the patients.

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

A special therapy garden is situated on top of the swimming hall. The pool is a necessary element for the training but the client wished it in a way that is open to the public after the therapy hours and so it includes second pool and a small wellness area. This volume is cut into the landscape and the huge roof is supported by five concrete cylinders that are hollow and widely cut open to let the daylight in. Three of those cylinders are situated right over the swimming pools – one contains a circular staircase and one the showers.

© Sebastian Schubert

© Sebastian Schubert

Location: Reizenpfenninggasse 1, 1140 Vienna, Austria
Client: VAMED
Project managment: VAMED
Architect: kopperarchitektur | arch. Ernst Michael Kopper
Design team: David Pasek, Ivonne Zimmermann, Johanna Kopper, Christoph Prammer, Christina Simmel, Marlies Arnhof
Landscape architecture: idealice
Structural engineering: WENDL ZT
Building physics: Rosenfelder & Höfler
Project year: 2009 -2013
Floor area: 14.750m2
Photographer: Sebastian Schubert
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more