// arthitectural / Architecture / KWK Promes | Standard hOuse

KWK Promes | Standard hOuse

Architecture fot. Mariusz Czechowicz MURATOR_01

The project arose in untypical conditions: it was supposed to be built in two different places – near Pszczyna and in the outskirts of Berlin. As the second location was still to be chosen, the main goal became to design a house that fits every plot.

This is how the idea of standard hOuse emerged, first such an attempt in the KWK Promes history. Round shape of the house makes it easily suitable to any given shape of the site, freedom in the choice of a roof type makes it universal in terms of landscape conditionings, while flexibility of interior plan adopts it to needs of an individual family.

Sustainability is the focal point of the design of the house: it was designed to respect the environment by choosing natural building materials and using renewable energy sources. The use of prefab wooden construction allowed to reduce the building costs and still keep good quality. Owing to the optimal building’s shape (circle), very good thermal insulation, elimination of thermal bridges and renewable energy installations the house can be called a passive one.

Location: Poland
Architect: KWK Promes | Robert Konieczny
Collaboration: Katarzyna Furgalinska
Structural Engineering: Grzegorz Komraus
Site Area: 1323 sqm
Usable Floor Area: 224 sqm
Project Year: 2007
Photographer: Mariusz Czechowicz

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more