// arthitectural / Interiors / L. McComber ltée | Via Capitale – Vitrine Éco

L. McComber ltée | Via Capitale – Vitrine Éco

Interiors © Steve Montpetit

It was a real brainteaser for the architect. A room measuring a mere 460 square feet bounded by a large curtain wall to the north along Mont-Royal and another to the east along de la Roche that had to include: a kitchen space for events; a work area for the real estate agents; a waiting room for the public; a screen to disseminate information; an enclosed space for signing contracts; an entrance closet; a server for over 20 workstations.

Rather than looking like a conventional reception area for offices, the desired effect was a warm and welcoming apartment.

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

To meet these multiple constraints, a long maple bench extending along the windows on de la Roche and Mont-Royal encloses the heating and comfortably seats many guests without obstructing the view. Crowning the centre of the composition is a suspended island in the shape of a parallelogram featuring an embedded LCD screen facing the bench. Its raw steel structure includes an assorted quartz counter measuring approximately 3’ x 10’.

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

The meeting room is located at the back of the space in borrowed light. A long wall of glazed doors, ranging from opaque to transparent, simultaneously closes off the meeting room, entrance closet and space housing the servers.

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

Local finishing products were selected: oiled solid maple from Lanaudière for the walls and ceilings, slate from Vermont for the floors, quartz from Thetford Mines on the island. Low-emission glues and paints were used. The project received platinum certification, the highest ranking awarded by the Ecohome’s Québec renovation program.

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

Since 2005, L. McComber has been dedicated to designing unique concepts of varied scope and context. From designing built-in furnitures and interiors to multi-units dwelling and adapting existing buildings for residential, commercial or cultural purposes, our broad experience makes our success. We engage the specificity of each project and deliver a contemporary solution. As well-rounded practitioners, we have the ability to translate your ideas and the project constraints into a custom design while addressing all functional requirements. We use design as a strategic process to generate tailored welcoming spaces speaking to everyday needs. Our passion for the art of building is expressed in our sustainable, durable, energy-efficient solutions.

Location: Plateau Mont-Royal, Montréal, Quebec, Canada
Architect: L. McComber ltée
Client: Via Capitale du Mont-Royal
Team: David Grenier, Laurent McComber, Craftman Félix Lepage, MatPel, Véronique Lamarre, Jérôme Lavoie
Construction: M.A. construction
Area: 460 sf
Cost: 85 000 $
Completion: January 2014
Photographer: Steve Montpetit
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more