// arthitectural / Architecture / L3P Architects | New development residential house in Dielsdorf

L3P Architects | New development residential house in Dielsdorf

Architecture © Vito Stallone
© Vito Stallone

© Vito Stallone

After the removal of border limit clearances only 5 m x 9 m are left over in this small steep lot at the vineyard at Dielsdorf. With a maximum of 83 m2 above-ground level living, this lot has long been considered unbuildable. A classical residential house with solid outer walls, conventional access staircase and traffic area has no space on this site.

© Vito Stallone

© Vito Stallone

Room and structure are one, resulting from an interdisciplinary collaboration between the architects and building engineer. The sculptured reinforced concrete and steel framework in black-coloured exposed concrete is omnipresent: walls, ceilings, floors and even the bookcase are a part of the framework. Floor beddings, sound insulation, flooring, plaster work and paint work that would cover the framework do not appear. The residence is reduced to the elementaries on naked exposed concrete, complemented through diverse handmade furniture and enveloped in a glass mantle.

© Vito Stallone

© Vito Stallone

The subterranean access to the building is through the carport. One enters the building through an up to 5.44 m high entrée. A cellar and house services room are attached to the entrée. A double bedroom with bath is likewise entrenched into the slope. These rooms are provided with light through both a space divided into different heights and a skylight.

© Vito Stallone

© Vito Stallone

This double bedroom is sectioned by a middle wall, which like an anchor, builds the static abutment for the main middle wall. Ascending the stairs one comes to the concrete bookcase, which acts as a horizontal bracing for the framework. From here, an ongoing sequence of diverse areas through platforms and levels begins: office 4.6m2; dining 10.5m2; multi-purpose 7.9m2; kitchen 6.7m2; storage 5.2m2; reading corner und guest area 4.8m2; living 15.4m2; bath 7.5m2; dressing 3.8m2 und sleeping including bath 11.4m2.

© Vito Stallone

© Vito Stallone

© Vito Stallone

© Vito Stallone

© Vito Stallone

© Vito Stallone

Quote Architect Boris Egli:
This work on the vineyard slope copies the logic of a vine: a supporting middle wall, platforms and non-bearing windows follow the structure of the stem, the trunk and the hanging fruit.

© Vito Stallone

© Vito Stallone

Quote Construction Engineer Urs Oberli:
An honest concrete work has been developed with the vine as a model. The central vertical wall as the main supporting element buttresses the building and tapers with the increasing height of the building, corresponding to the load. The offset of the ceilings in the different stories builds ribs, allowing the building to grow in depth and shape the suspension of the leave-like ceilings. The supporting system that is developed from the inside to the outside totally abstains from static elements in the façade.

© Vito Stallone

© Vito Stallone

Quote Landscape Gardener Nils Lüpke:
The surrounding landscape of fields, hedges and fruit trees are pictorially integrated in the composition and are seamlessly guided into the garden. Majestic cherry trees reach with their branches near to the house and take effect in the living room. The house entrée and outdoor sitting area express themselves as precise cuts in the grown terrain. Stepping stones made from left over concrete from the house seem to float over this and reinforce the image in an otherwise abandoned topography.

© Vito Stallone

© Vito Stallone

Quote Light Planner Thomas Schoch:
The dominant structure of the framework is illuminated by LED light lines built into the building’s casing. When one moves from one room to another in the archaic construction the architectural light appears like a contemporary tour of torches. The light lines sitting in the window frames throw a diffuse basic light into the inner core.

© Vito Stallone

© Vito Stallone

Quote Construction Physicist Stephan Huber:
The architectural reduction to the maximum was a challenge for construction physics. Despite low U-values (UG = 0.60 W/m2K, opaque components between 0.14 W/m2K und 0.20 W/m2K) the energy efficiency evidence was only possible through separate structural components. Thus, the overall energy transmittance of the glazing should not be lower than 30% in relation to the summer warmth protection, which with a window surface in relation to the energy reference surface of 140% was a further challenge.

© Vito Stallone

© Vito Stallone

Location: Dielsdorf, Switzerland
Architect: L3P Architects
Building Engineer: Bona + Fischer Engineers Office AG, Rütlistrasse 20, CH-8400 Winterthur
Landscape Gardeners: vetschpartner Landscape Gardeners AG, Neumarkt 28, CH-8001 Zurich
Light Planner: Lichtblick, Neufeldweg 6, CH-5103 Möriken
Building Physics: Wichser Acostics & Building Physics AG, CH-8052 Zurich
Area Size: 291m2
Project and Realisation: 2006-2014
Photographer: © Vito Stallone
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more