// arthitectural / Architecture / L3P Architekten ETH FH SIA AG | New Weiach Kindergarten

L3P Architekten ETH FH SIA AG | New Weiach Kindergarten

Architecture © Sabrina Scheja

Diverse operational and economic considerations led to the development of a new kindergarten on the north side of the already existing primary school in Weiach. The new development was realised from pre-fabricated wooden elements.

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

A child-friendly, delicate façade made from artificial lawn naturally moulds into the colour tones of straw gold, red kraut and olive green in the rural village centre and stimulates playful dialogue.

The rooms are aligned along a central atrium in a flowing progression through diverse building components: entrée – cloakroom – kindergarten classroom– play area – material and group room. The room sequence rises gently over a short flight of stairs ending at the upper-most room, the group room, which at the same time also covers the entrée area below. A stairwell leads back down to the entrée and so closes the circular course.

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

© Sabrina Scheja

The novel circular course through the building allows diverse insights and perspectives of the building, leading to a distinctive adventure.

Location: Weiach, Switzerland
Architect: L3P Architekten ETH FH SIA AG, Martin Reusser, Boris Egli, Markus Müller, Frank Schäfer
Landscape Designer: Bütikofer Schaffrath Landschaftsarchitekten BSLA BDLA SIA
Wood Construction Planer: Legniplan gmbh, Ernst Kropf
Building Engineer: Lucio Schiavi + Partner AG
Building Physicist: Wichser Akustik & Bauphysik AG, Zurich
Year:2014
Photographer: © Sabrina Scheja
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more